Page arrow

Tolkien na ruski način

Large image  1
Petak
09.04.2021.

Osim ako ste posljednjih dana živjeli u pećini kao Gollum, zasigurno vam nije promaknula vijest da je isplivala sovjetska filmska verzija Gospodara prstenova J.R.R. Tolkiena. Red je, stoga, da i fandomski Booksin ogranak podijeli vijest i dojmove o ovom po gotovo svim parametrima kreativnom biseru iz drevne 1991. godine.

Orginalnog naziva Khraniteli, ovaj film, odnedavno dostupan u dva dijela na YouTube-u, adaptacija je prvog dijela trilogije, Prstenove družine, i jedina je zasad znana sovjetska filmska adaptacija događaja iz Međuzemlja. Film je emitiran bio samo jednom, nakon čega je pao u zaborav, a sada je na opće oduševljenje, poput Jednog Prstena, ponovno izvirio na svjetlo dana.  

Film je svakako doživljaj - od sovjetske glazbe, preko kostima koji kao da su sklepani od odjeće koju ste pronašli u bakinoj šupi, scenografije koja kao da je postavljena u toj istoj šupi, šminke koju je sasvim prikladno nazvati uznemirujućom, do efekata koji su na krivi način specijalni. Ipak, od svega navedenog ne možete odvratiti pogled, i upravo u toj dopadljivoj i dobroćudnoj bizarnosti leži draž filma. 



Poznato je da je Peter Jackson inspiraciju za svoje filmove crpio iz animirane verzije iz 1978. godine. Na (ne)sreću, s ruskom verzijom očito nije bio upoznat, pa obožavatelji Froda i sovjetskog mu pandana Fjodora i ostatka družine sada na raspolaganju imaju filmske estetike za različita raspoloženja. Kao sukus dojmova prikladno je jedino još citirati:
Untitled-design-65

Izvor: The Guardian

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu