Page arrow

Uskoro zbornik inspiriran Daruvarom

Large 170154980 105635931639867 7781497868225812484 n

Daruvarski kupači; Facebook.

Četvrtak
08.04.2021.

Vjerojatno bi stanovnicima bilo kojeg grada laskalo da njihovo prebivalište postane inspiracijom i temom čitave jedne knjige. Upravo time uskoro će se moći pohvaliti građani Daruvara jer je u pripremi zbornik tekstova nastalih kao posveta baš njihovom gradu. 

Zbornik Kad čujem Daruvar ideja je i uredničko djelo Krune Lokotara, rođenog Daruvarca. A krenulo je tako da je Kruno pitao 28 autora, književnika i novinara, od kojih nijedan nije iz Daruvara – otprilike polovica ih nikada u njemu nije ni bila – na što pomisle na spomen Daruvara. Kako najavljuje Lokotar, u zborniku će se naći priče, putopisi, sjećanja, mikroeseji, poezija, dijalozi i drugi razni tekstovi ''kojima je zajedničko jedino to što su se meko ugnijezdili u daruvarske gabarite, i povećali ih. Protežu se od doba Aqua Balissae, preko Jankovićevog baroknog doba, pa do suvremenosti. Spomenuti su u njima i neki poznati, mnogi nepoznati, pa i neki nepravedno zaboravljeni Daruvarčani.''

Zbornik treba uskoro izaći iz tiska u izdanju Jesenskog i Turka, a ideja je Lokotaru sinula – dok je plivao u Daruvarskim toplicama. Razgovarajući o njemu u intervjuu, kazao je: ''Ovakvu žanrovsku ikebanu tekstova na temu konkretnog grada ne znam. Daruvar je po tome svjetsko-pionirski, a svako pionirstvo se upisuje u povijest, jer pomiče granice. Zbog toga će dobiti zasluženu medijsku pažnju i uočljivost, biti primjer kako se misli i brine o gradu, kako se stvara identitet i vraća ponos, kako se kale građani.'' 

Na imena autora tekstova još ćemo pričekati, no zasad znamo da su među njima Kristijan Novak, Emir Imamović Pirke, Boris Dežulović i Zoran Ferić. Predstavljanje zbornika zakazano je za Dan grada Daruvara, 5. svibnja.

Želimo i drugim gradovima i mjestima Hrvatske ovakve kreativno poduzetne lokalpatriote i upise na listu literarnih muza. 


Izvor: Facebook


 

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu