Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Ususret Goranovom proljeću

Large untitled design  39

Nada Topić (foto: Tea Marasović); Alen Brlek (foto: Adrijana Vidić); Evelina Rudan; Stipe Grgas; Marijana Radmilović.

Srijeda
03.03.2021.

Izviranje visibaba i jaglaca najavljuje još jedno proljeće - ono pjesničko. Goranovo proljeće centralna je i najznačajnija pjesnička manifestacija u Hrvatskoj već dugi niz desetljeća, a na mapi je europskih i svjetskih pjesničkih festivala kao jedan od najstarijih, koji se bez prekida odvija od utemeljenja 1964. godine. Bližimo se, dakle, njegovoj šezdesetoj obljetnici!

Festival se u međuvremenu temeljito internacionalizirao, omogućujući domaćoj publici – uz stalni izlog hrvatske pjesničke aktive – izravan kontakt s uzbudljivom, vibrantnom suvremenom pjesničkom produkcijom uokolo planete, istovremeno pružajući hrvatskim autoricama i autorima odskočnu dasku do stranih publika. Važna je karika u tome europska pjesnička platforma za promicanje mlađeg pjesništva Versopolis, kojoj je Goranovo proljeće suutemeljitelj.

Goranovo proljeće se ne svodi samo na njegov festivalski dio. Nagrade Goranov vijenac, kapitalnu nagradu za ukupno postignuće u poeziji, i Goran za mlade pjesnike, naš najvažniji i najpouzdaniji inkubator najmlađeg pjesništva, ne treba posebno predstavljati. U međuvremenu je prepoznata potreba da se uspostavi relevantna nacionalna nagrada za najbolju pojedinačnu pjesničku knjigu. Pokrenuta je stoga 2019. nagrada Ivan Goran Kovačić, koja se dodjeljuje bijenalno, naizmjenice s Goranovim vijencem. 

Pjesnička proizvodnja u protekle je dvije godine bila dinamična, s nizom knjiga koje na različite načine iskaču. Pandemija jest rezultirala blagim smanjenjem broja naslova u 2020., no svejedno je na natječaj pristiglo stotinjak naslova. Finaliste/ice su ove godine birali Dorta Jagić, Miroslav Mićanović i Branislav Oblučar, a njih, uslijed ograničenja nametnutih epidemiološkom situacijom, Goranovo proljeće i Booksa predstavljaju online. 

Predstavljanja će moderirati Sanja Baković, a emitirat će se u dnevnom ritmu, uoči proglašenja pobjednika/ice, koje je najavljeno za 15. ožujka. O tome više uskoro!

Da podsjetimo, u finalu su se ove godine našli:

Alen BrlekSang (Hrvatsko Društvo Pisaca, 2019.)
brlek

Stipe GrgasZablaće (MeandarMedia, 2019.)
Grgas-Zablace-prednja

Marijana RadmilovićPutovanje oko tijela (MeandarMedia, 2019.)
radmilovic

Evelina RudanSmiljko i ja si mahnemo (Fraktura, 2020.)
evelina

Nada TopićStope u snijegu (MeandarMedia, 2019.)
topic

Uslijed nepredvidive situacije u kojoj se nalazimo, Goranovo proljeće će 2021. biti „rastavljeno“ na nekoliko modula. Tradicionalna lukovdolska dodjela nagrada će se, kako se sada čini, moći održati na Goranov rođendan, u standardnom festivalskom terminu, 21. ožujka, a revijalna čitanja domaćih i stranih pjesnikinja i pjesnika, kao i programe u sklopu projekta Versopolis, koji uključuju mnogo putnika iz daleka, dvoranske scenske aranžmane i brojnu publiku, održat će se u kasno proljeće ili rano ljeto.

Veselimo se ipak prilagođenoj festivalskoj dinamici, druženju, šušuru!

Možda će vas zanimati
U fokusu
Homepage fb img 1711550257033 27.03.2024.

S one strane Goranova proljeća

Anamarija Mrkonjić kao novinarka zatekla se u pjesničkoj karavani Goranova proljeća, jedina među pjesnicima. Donosimo njenu reportažu!

Preporuke
Homepage gp 2023 b screen 05.07.2023.

Sjećanjima do proljeća

Ovogodišnje Goranovo proljeće donijelo je mnoštvo 'sjećanja' raznih autora i autorica čiji će stihovi zasigurno ostati i u sjećanjima čitatelja.

Piše: Maja Vuković

Intervju
Homepage untitled design  4 16.03.2023.

'Zanima nas onaj pravi, iskreni, neretuširani Goran: slobodarski nastrojen, nepokoran, partizan.'

Šezdeset godina postojanja zaista je zavidna brojka i idealna prilika za pogled unatrag. Pjesnik, prozaist, esejist i predsjednik Goranovog proljeća Marko Pogačar u našem se razgovoru osvrnuo na dugogodišnju festivalsku povijest.

Piše: Anja Tomljenović

Video
Homepage untitled design  50 10.03.2021.

Goranovo proljeće i Booksa predstavljaju finaliste nagrade Ivan Goran Kovačić: Stipe Grgas

Uoči proglašenja dobitnika/ice nagrade Ivan Goran Kovačić, donosimo razgovor s finalistom Stipom Grgasom.

Poezija
Homepage stipe grgas 04.03.2021.

Suhozid

Uoči predstavljanja finalista/ica nagrade Ivan Goran Kovačić u Booksi, donosimo pjesmu Stipe Grgasa iz zbirke 'Zablaće'.

Poezija
Homepage brlek  adrijana vidic 03.03.2021.

Alkemičar

Uoči predstavljanja finalista/ica nagrade Ivan Goran Kovačić u Booksi, donosimo pjesmu Alena Brleka iz zbirke 'Sang'.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu