Ponedjeljak
21.10.2019.

Neograničenost mašte
Extra_large_canva_-_silhouette_of_trees_and_buildings_during_sunset
A+ A-

Da bismo se upoznali s književnostima koje su u nas slabo znane, u našoj smo školi sudjelovali na radionicama posvećenima egipatskoj književnosti. Upoznali smo se s neobičnim pričama egipatske spisateljice Mansuore Ez-Eldin, koja dolazi na Reviju malih književnosti u prosincu. Njene priče uvelike se razlikuju od ostalih djela koja sam pročitala. Priča ima naslov Tvrđava sunca, a upravo je ta tvrđava u središtu cijele radnje.

Spisateljica je ostavila puno prostora za razmišljanje i razvijanje mašte, no sama priča jako je zbunjujuća i meni pomalo nerazumljiva. Čitajući, uočila sam da je radnja fokusirana na "nevidljivog" čovjeka koji je stvoritelj same tvrđave, začarane nekom vrstom magije.

Djelo je potpuno nerealno što jest po mom ukusu, no vrlo je zbunjujuće i frustrirajuće. Tekst treba više puta detaljno analizirati ukoliko želite tekst u potpunosti shvatiti. Bilo je vrlo teško nakon samo jednog čitanja reći svoje mišljenje o djelu koje je u meni pobudilo osjećaje čuđenja i blage uznemirenosti. Tvrđava je u tekstu prikazana kao "mučiteljica" koju sam osobno shvatila kao čovjekovu muzu, tj. djevojku. Zbog nje je "nevidljivi" čovjek stvarao tvrđave u nacrtima koje je nakon nestanka ostavio pobacane po svome stanu. S obzirom da je stvoritelj tvrđava bio opčaran svojim crtežima, uistinu me začudila činjenica da i ih je tako olako ostavio te nestao. Svako djelo ove književnice može se doživjeti na više načina, baš kao što i svaki čitatelj ima svoju viziju priče.

Nakon što sam priču pročitala više puta, shvatila sam da mi se nije u potpunosti svidjela. Nedostajao mi je tečan slijed događaja koji su ovdje "pobacani". Djelo bih ipak preporučila čitateljima, prvenstveno onima koji su se već susreli s ovakvim tekstovima, te shvaćaju poantu priče već nakon prvog čitanja, te onima koji su zainteresirani za otkrivanje novih područja svoje neograničene mašte.

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.