Srijeda
11.04.2012.

Ivana Šalinović
Extra_large_zavjese
A+ A-

Misliš kako su nešto shvatili, pa su me zato izabrali? Krešo je nervozno gnječio dopola popušenu cigaretu u pepeljari, zatim ju je s gađenjem odgurnuo od sebe, i počeo bubnjati prstima po stolu. Htio je još nešto reći, ali se predomislio. Naglo se uspravio u stolici, ponovno zgrabio pepeljaru i izvadio cigaretu i upaljač iz kutije koju je držao u jakni. Ruke su mu se tresle dok je pokušavao pripaliti. Bacio je upaljač na pod a on se raspao u dva komada. Digao se i otišao do prve ladice kuhinjskog ormara i bijesno pretraživao dok nije pronašao novi. Duboko je uzdahnuo. Okrenut leđima i paleći cigaretu, smirenim glasom je progovorio. Aj ponovi opet.

Cijelo to vrijeme Ana ga je promatrala, ne usuđujući se ništa reći. Imala je previše ožiljaka na sebi a onaj najsvježiji na desnoj ruci i dalje ju je bolio. Svi su joj rekli kako mora više paziti dok pravi palačinke. 

Onaj tip iz policije, kako se ono zove, onaj mali, malo deblji, što nas je zaustavio prošli vikend. Počela je polako, bojeći se reakcije. Mora paziti kako će mu sve ispričati.

Grgo, zovu ga Grgo, ubrzaj. I dalje se nije okretao. Zalupio je ladicom a ručka je otpala i odskočila od vrha tenisice.

Par policajaca ide u mirovinu, a on želi napredovati, pa se svima sada ulizuje. Ispipavala je teren. Nije reagirao, dobro je, može dalje. Njegova žena Jasmina, znaš nju, ona što čita svake nedjelje u crkvi i vodi školski odbor. Ona ti gdje god stigne govori da to što smo mi blizu granice s Bosnom pa stalno prostitutke dolaze, da to uništava naš grad. Vidjela je kako mu se mišići napinju pod majicom. Bacio je cigaretu u sudoper. E i onda će ti sada organizirati festival. Zamisli, festival. Pozvati će i televiziju i sve. Zastala je jer se on naglo okrenuo.

Kakav kurčev festival? Sjeo je na stolicu, i izvadio novu cigaretu iz kutije. Odsutno je lupkao s njom po stolu. Vidjela je da mu je upaljač ostao kraj sudopera i da on gleda u njega. Digla se i uzela ga. Kad mu ga je dodavala nastavila je. Njihov mali svira u bendu, pa će navečer biti taj bend i još par lokalnih. Biti će i hrane i sada je ona htjela nešto posebno, pa će napraviti neku predstavu. Kada je bila na faksu nešto je glumila, i mislila je sada režirati. Ali mislim, je li ta žena uopće zna što je režija?

Da, imaš pravo, to što ona ne zna režirati, to je nama sada najveći problem. Prestao je lupkati s cigaretom i pogledao ju je ravno u oči. To je nama sada najvažnije, to što ona loše režira, je li tako? Ako nas snime, najebali smo. Tko će više raditi s nama? A kako se ona nas sjetila? Dobro je, nije previše ljut. Sjela je na stolicu dalje od njega. Nikad se ne zna.

Njena susjeda i moja susjeda su bile jučer kod mojih na kavi. Došla i Jasmina, i vidjela našu sliku što mama drži na regalu. Rekla je da ona tebe jako dobro zna, i da bi ti bio super u ulozi svodnika, a ja bi onda mogla biti kao neka žrtva. A kako se vas dvoje poznajete? Ugrizla se za jezik. Nije ga trebala pitati.

Ovaj put smirenom rukom pripalio je cigaretu i otpuhnuo par dimova. Ha, ha, kako me zna. Što rade žene kad su im muževi u noćnoj smjeni. Rekao je nekako zadovoljno i oblizao usne.

Aha, tako. Je li to bilo davno? Prije nas ili? Promatrao ju je s podrugljivim osmijehom. Znala je da ne smije dalje pitati. Bar ne danas, trebaju joj novci za tatu. Opet mu je pozlilo. Zavrtjelo joj se u glavi. Posegnula je za čašom vode koja je stajala na stolu ispred nje. Držala ju je neko vrijeme u ruci, a hladnoća koja je prodirala kroz stijenke stakla polako joj se širila rukom pa onda cijelim tijelom. Godilo joj je. Ispila je mali gutljaj, ali čašu nije vratila na stol. Sjetila se kako je sjedila na tom istom mjestu prije dvije godine, i u ruci držala čašu vina. Hladnoća čaše joj je i tada godila. To im je bio četvrti spoj. On je bio sve ono što je ona željela. Njen princ Charming. Radila je kao ispomoć u lokalnoj samoposluzi ali to nije bilo dovoljno za tatine račune. Bolesti kao da su se lijepile na njega, a alkohol im je uvelike pomagao. Upoznala ga je preko prijatelja. Zgodan, pametan, drag. Ponašao se prema njoj kao da je jedina na svijetu. Pomogao joj je s ocem. Platio račune, a njoj rekao neka prestane raditi, ne treba, on će se za sve brinuti. Zaljubila se. Onda nije vidjela ono što sada vidi. Trebalo joj je dugo vremena. Vjerovala mu je. Poslovni putovi, uvijek novi broj mobitela, novi prijatelji, pozivi usred noći. Sve je to dio posla, govorio bi joj, ne trebaš zamarati svoju glavicu s tim. I nije se zamarala. Ali onda negdje usput počela je primjećivati kako nije više isti. Nije bio više toliko ljubazan, niti nježan, ali već se uselila kod njega, a tata je bio u bolnici. Jednu večer probudila ju je galama u hodniku. Vidjela je kako on nije u krevetu te se prestrašila da mu se nije nešto dogodilo. Otvorila je vrata spavaće sobe i izjurila u hodnik. Tamo ga je vidjela kako vodi neku oskudno odjevenu djevojku koja je teturala, a tri slično obučene su je slijedile. Visoke štikle, kratka minica, napadna šminka.... Vodio ih je prema podrumu. Od šoka nije se mogla niti pomaknuti. Njegov prijatelj Andrija je išao zadnji i dobacio. Racija kod Mate, javili nam pa smo bar neke uspjeli uzeti. Zateturala je i laganim korakom vratila se u sobu. Sjedila je na rubu kreveta. Drhtala je. Uvukla se ispod deke. Minute su joj se činile satima. Pred zoru, vrata su se polako otvorila i on je ušao. Potrčala je i bacila se na njega. Vikala je kako je čudovište i kako ga ostavlja. Nije ni primijetila kako je podigao desnu ruku, ali je osjetila bol. Užasnu bol na lijevoj strani lica. Srušila se na pod a on ju je udarao nogom. Presavijala se od boli, ali nije prestao. Vikao je da on odlučuje tko koga ostavlja i ako ode, ubiti će nju i njenu obitelj. Od te noći, svi dani su joj isti.

Aj da vidim što je Jasmina napisala. Kako će mi se smijati Meho kad me vidi na telki, morati ću prestati raditi koji mjesec. Osjećala je kako se polako smekšava, kao da i uživa u pomisli da će on glumiti grubijana, suštu suprotnost njegovoj javnoj personi. Izvukla je iz torbe fasciklu i pružila mu je. Dok ju je otvarao, pogledao ju je i namignuo. Biti ćemo zvijezde, mala. Ona se samo slabašno nasmijala i otpila još jedan gutljaj. Nije ljut, dobro je. Uzeo je nekoliko papira iz fascikle i krenuo čitati. Kad je završio, spustio je fasciklu na stol i počeo glasno razmišljati. Mi se moramo sami snaći za odjeću. Dobro ja ću onu novu trenirku obući i moram naći neki ogroman lanac. Ti moraš obući neku haljinu. Uzeti ću ti jednu od cura.

On je i dalje pričao, a ona se sjetila kako u jednoj sceni njegov lik udara njen lik. Razmišljala je gdje je stavila onaj puder s kojim prekriva masnice. Skoro joj je pri kraju. Sutra će morati kupiti novi.

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.