Ponedjeljak
25.11.2019.

Tko dolazi na Reviju malih književnosti?
Extra_large_76767502_2518300074873092_8283831701583429632_o
A+ A-


Booksina jubilarna 15. Revija malih književnosti posvećena je suvremenoj književnosti Egipta. U sklopu Revije objavit ćemo antologiju suvremene egipatske književnosti naslova Naše trube izazvale su tišinu, za koju je selekciju autora, kao i prethodne dvije godine, napravila Zeina G. Halabi koja ove godine prvi pt stiže na Reviju. Osim nje stiže nam troje autrora/ica zastupljenih u Antologiji Mansoura Ez-Eldin, Yasser Abdel Latif i Nael el-Toukhy.

Zeina Halabi selektorica je tekstova, književnika i književnica zastupljenih u tri antologije arapske književnosti koje smo objavili: antologiji suvremene književnosti Levanta Tvoj bol je lakši kad o njemu drugi pričaju (2017.), antologije suvremene književnosti Magreba Ovo tijelo nije kuća (2018.) i ovogodišnje antologije suvremene književnosti Egipta Naše trube izazvale su tišinu. Dakle, najzaslužnija je za otkrivanje mnogih sjajnih autorica i autora prethodno nepoznatih domaćoj čitateljskoj javnosti i hvala joj na tome! Kada ne bira autore/ice za Reviju malih književnosti, Zeina radi kao asistentica na Odsjeku za arapski jezik i književnost na sveučilištu American University of Beirut. Bavi se, jasno, suvremenom arapskom književnošću s fokusom na teme gubitka, žalovanja i disidentskog iskustva u književnosti i vizualnoj kulturi.

Zeina će u petak, 29.11. u 19h u Booksi uz Yassera Abdela Latifa razgovarati s Ivanom Perić, a u subotu 30.11. u 18h u Rijeci (Rijeka 2020) u Art-kino Croatia uz Mansouru Ez-Eldin razgovarat će s Teom Tulić.

(*Zbog političkih previranja u Libanonu Zeina je morala otkazati gostovanje.)

Mansoura Ez-Eldin novinarka je i spisateljica s adresom u Kairu. Prvu zbirku kratkih priča, Flickering Light, objavila je 2001. godine. Uslijedila su četiri romana i dvije zbirke kratkih priča. Iako pripada mlađoj generaciji, već sad se može pohvaliti brojnim nagradama i priznanjima, od kojih treba istaknuti činjenicu da je još 2010. ušla u uži izbor za prestižnu nagradu Arabic Booker, kao najmlađa spisateljica i prva spisateljica iz Egipta. Ove je godine ušla u izbor projekta Beirut39 kao jedna od 39 najboljih arapskih autora/ica mlađih od 40 godina. Radovi su joj objavljeni u brojnim međunarodnim novinama i časopisima kao što su The New York Times, Neue Zuericher Zeitung, Sueddeutsche Zeitung, Granta te A public Space. Mansoura je trenutno jedna od urednica književnog časopisa Akhbar al-Adab u kojem od 2003. godine uređuje rubriku književnih osvrta. U antologiji Naše trube izazvale su tišinu zastupljena je s 4 kratke priče. Jedna od njih je i Gotička noć, gotovo pjesma u prozi na tragu Edgara Allana Poea, koju ističe kao svoju omiljenu. Priče Gotička noć i Tvrđava sunca pročitale su i interpretirale učenice Ekonomska Škola Mije Mirkovića iz Rijeke, a na linku pogledajte njihove dojmove.

Mansoura će u četvrtak 28.11. u 19h gostovati u klubu Booksa, a u subotu 30.11. u 18h u Rijeci u Art-kino Croatia.

Yasser Abdel Latif egipatski je pisac, pjesnik i književni prevoditelj. Diplomirao je filozofiju na Sveučilištu u Kairu 1994. godine. Radio je kao tekstopisac i novinar za Egipatsku televiziju te za kairski ured španjolske novinske agenciju EFE do 2009. godine, nakon čega se preselio u Edmonton, u Kanadu, gdje je započeo karijeru slobodnog pisca i prevoditelja. Objavio je četiri knjige, tri zbirke poezije te mnoge eseje i članke o modernoj kulturnoj povijesti te glazbi. Neka od djela su mu prevedena na engleski, francuski, njemački, talijanski i španjolski jezik.Objavio je četiri knjige, tri zbirke poezije te brojne eseje i članke o modernoj kulturnoj povijesti te glazbi. Preveo je na arapski mnoga književna djela s francuskog i engleskog jezika, uključujući klasike poput Charlesa Perraulta, Balzaca i Emila Zole. Od 2010. živi i radi u Kanadi, ali Egipat i dalje ostaje njegova preokupacija u fikciji, dok u poeziji piše i o kanadskom iskustvu. U antologiji Naše trube izazvale su tišinu zastupljen je pričama Anđeoska strast i Studija o edipovskim strastima. Potonju su čitale i analizirale učenice Gimnazije Antuna Gustava Matoša iz Samobora. Na linku pogledajte njihove dojmove.

Yasser će 29.11. u 19h gostovati u klubu Booksa, a 30.11. u 19h uz Naela el-Toukhija razgovarat će s Lukom Ostojićem u Lazaretima- kreativnoj četvrti Dubrovnika.

Nael el-Toukhi pisac je, novinar i prevoditelj s hebrejskog na arapski jezik. Objavio je zbirku kratkih priča te četiri romana. Njegov posljednji roman, Out of the Gutter, u Egiptu je objavljen 2018. godine, a roman Women of Karentina preveden je na engleski te objavljen u izdanju nakladnika American University in Cairo Press 2014. godine. Njegov prijevod hebrejskog romana Rachel and Ezekiel na arapski jezik objavljen je 2016. godine u izdanju nakladnika Almog Behar. U antologiji Naše trube izazvale su tišinu zastupljen je ulomkom iz romana Izlaz.

Nael će u četvrtak 28.11. u 19h gostovati u klubu Booksa, a u subotu 30.11. u 18h u Dubrovniku u Lazaretima- kreativnoj četvrti Dubrovnika.

Cijeli program Revije pogledajte na linku.

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.