Srijeda
26.08.2020.

Čitajte pojmovnike o kritici
Extra_large_106005844_3015112268525201_6693835179222878348_o
Foto: Kyril Rubinstein.
A+ A-


Nakon knjiga Upomoć, pročitali smo knjigu! Klinički pojmovnik kritičkog čitanja te Opasno čitanje: Pojmovnik književne kritike, u suradnji s Kurzivom objavili smo i pojmovnike Kritika u tranziciji - Pojmovnik kritike vizualnih umjetnosti te Nepotisnuta subjektivnost - Pojmovnik kritike izvedbenih umjetnosti.

Kritika u tranziciji - Pojmovnik kritike vizualnih umjetnosti

Je li umjetnička kritika na izdisaju, kako se već godinama čini, ili je samo u procesu tranzicije koji je uvjetovan promjenama u području medija, digitalnim bumom, ali i transformacijama u samom polju suvremenih vizualnih umjetnosti? Je li riječ samo o prolaznoj krizi ili o ozbiljnom kroničnom stanju koje će kad-tad postati akutno ili se zapravo radi upravo o suprotnom – o demonstraciji žilavosti i otpornosti umjetničke kritike prema svim izazovima s kojima se suočava danas? Ova publikacija nema ambiciju pružiti decidirane odgovore na ova pitanja, jer ih zapravo i nema.

Već sam naslov ove publikacije, Pojmovnik kritike vizualnih umjetnosti, umjesto ranije uobičajene upotrebe termina likovna kritika, ukazuje na promjene koje su se dogodile u umjetničkom svijetu. Ujedno, radikalno je izmijenjen, naročito ubrzano posljednjih godina, i prostor umjetničke kritike. Sve što se tiče medijskog izdavaštva je u rapidnom procesu promjena, pa i umjetnička kritika dijeli tu sudbinu. Ako stari dobri umjeetnički časopisi i kulturne rubrike umiru polako, ali sigurno, pitanje je i šta zauzima njihovo mjesto, zašto i kako. Umjetnička kritika svakako se ne može danas promatrati u tradicionalnom smislu, ni u pogledu autora, niti u smislu sadržaja ili forme. Naposljetku, pojedini suvremeni umjetnici i sami se bave kriticizmom kao dijelom umjetničke prakse.

Publikaciju su uredili Miha Kelemina i Vesna Milosavljević, Lujo Parežanin i Elena Veljanovska, a pročitati je možete na linku.

Nepotisnuta subjektivnost - Pojmovnik kritike izvedbenih umjetnosti

Sistemski diskontinuirana, raspršena na niz nesigurnih platformi, ucijenjena prekarnošću onih o kojima piše, kritika je primarno okupirana prvim stupnjem produkcije, dok prostora za metakritičko promišljanje i autorefleksiju kronično nedostaje. Takav prostor nastoji otvoriti ova publikacija, nastala kao dio serije "pojmovnika" koji tematiziraju specifičnosti kritike u pojedinim umjetničkim područjima. Primarna svrha u njima okupljenih tekstova nije, dakle, da se bave općim pitanjima kritike i vrednovanja, premda takvih pitanja u njima nedvojbeno ima. Još manje je njihova svrha da produže lamentiranje o "krizi" kritike, redovito utemeljeno na anakronim modernističkim predodžbama o njezinoj ulozi.

Kroz sedam odabranih tema ponajprije nastojimo ocrtati raster problema svojstvenih kritičkom pisanju o izvedbi i izvedbenim umjetnostima danas, u tehnološkom, društvenom, kulturnom i političkom kontekstu. U tom smislu, moglo bi se reći da podnaslov Pojmovnik kritike izvedbenih umjetnosti oblikuje jedan doslovni horizont očekivanja koji nije nužno točan – dio se tekstova uistinu i bavi (re)artikulacijom "klasičnih" kazališnih tema, dok dio tematizira različite tipove izvedbe u naoko udaljenom, ali za shvaćanje novih izvedbenih praksi vjerujemo izuzetno poticajnom smislu. Popisom autorica i autora nastojali smo i na ovako ograničenom prostoru obuhvatiti što raznovrsnije tipove pozicija i interesa za izvedbeno područje. Također smo uz etablirane kritičarke i kritičare nastojali ravnopravno zastupiti nove glasove koji su svojom kratkotrajnom, ali relevantnom praksom nedvojbeno zaslužili da im se omogući sve teže dostupan prostor za meta- i autorefleksiju.

Publikaciju su uredili Marija Krnić i Lujo Parežanin, a pročitajte je na linku.

Publikacije su nastale u suradnji partnerskih organizacija Kurziv i Kulturtreger (Zagreb), SCCA - Ljubljana, SEEcult.org (Beograd) i Kontrapunkt (Skopje). Na temelju svog dugogodišnjeg rada u polju kritike napravili smo seriju pojmovnika o kritici u različitim umjetničkim poljima. Termin pojmovnika pritom ima ironičnu notu: cilj nije ograničiti kritiku na korpus kanonskih pojmova ni fiksirati apsolutno znanje o tim pojmovima, nego postaviti pojmove kao početne točke za bavljenje suvremenom kritikom. Tekstovi ne određuju što taj "pojam" jest, nego koje sve staze, stranputice, slijepe ulice i horizonte otvaraju pojedini aspekti umjetničke kritike u regiji.

Publikacije su nastale uz podršku Zaklade Kultura nova u sklopu projekta Svijet oko nas – Metamorfoze pojma kritike. Također su dio programa Kritika – jučer, danas, sutra koji se realizira uz podršku Ministarstva kulture RH i Grada Zagreba.

Obje knjige možete kupiti u Booksi.

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.