Page arrow

Povratak klasika

Large kundera
Utorak
03.02.2015.

Roman Ubiti pticu rugalicu američke književnice Harper Lee prodao se u 40 milijuna primjeraka i osvojio Pulitzerovu nagradu, čime je postao jedan od najuspješnijih debitantskih romana u povijesti književnosti. Nažalost, činilo se da će to ostati i jedino djelo koje je Harper Lee objavila.

Međutim, dolaze vijesti da se čak 55 godina nakon debija 88-godišnja Lee sprema objaviti drugi roman pod naslovom Go Set a Watchman. Radi se o rukopisu koji je nastao prije slavnog debija, za koji se vjerovalo da je izgubljen, ali Lee sada smatra da je vrijedan objave. Radnja romana je smještena 20 godina nakon završetka slavnog debija, a djelo prati Scout koja je sada odrasla žena.

U tom kontekstu, stanka Milana Kundere od 13 godina čini se pukim trenom. Međutim, i konačan izlazak novog Kunderinog romana odlična je vijest svim ljubiteljima velikog češkog pisca za kojeg su mnogi, valja priznati, mislili da je mrtav. Kratko djelo Festival beznačajnosti već je objavljeno u Italiji, Španjolskoj i Francuskoj, a uskoro izlazi i u engleskom prijevodu.

izvor: The Guardian
foto: Jillian C. York

Možda će vas zanimati
Glazbeni dnevnik
Homepage nobel 16.09.2015.

Što je život bez nagrade?

Beryl Bainbridge dobila je Bookera tek nakon smrti, što je naljutilo njene čitatelje, pogotovo Marka Knopflera koji joj je posvetio pjesmu 'Beryl'.

Piše: Andrija Škare

Dr. Ostojić, literoterapeut
Homepage large 277 28.08.2009.

Dr. Ostojić: Mladen Burnać vs. Milan Kundera

Doktor germanistike, književnosti i muzikologije otisnuo se u svijet nerazmišljanja u kojem je uživao sve do slučajnog susreta s knjigom...

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu