Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Kvizni štab, 19.12.2008.

Large 1310
Subota
20.12.2008.

Na stadionu Fra Grge Martića odigrano je finale ovogodišnje Lige prvaka. Bule je sastavio odličan kviz, prikladan za bitku titana – Minimax i Los Smegmas.

Na samom početku svim finalistima pokupljeni su mobiteli. Zapravo, samo meni i Saši (pohvala Saši, koji je odmah nakon posla došao u Booksu, kako bi nam po starom dobrom običaju u 17 sati zauzeo stol ispod stepenica), jer su ostali - kasnili. A kao što je Iko jednom rekao – 'ne može se doć u 8 i kvarat i odma počet dobro igrat'. Ja sam stigao negdje oko 19.30, Gogo u zadnji čas, ali na vrijeme. Iko je imao probu, pa je stoga kasnio - morao je uzeti taksi. A Peras je kasnio jer je on uvijek u 'akademska četvrt' zakašnjenju. On na gledanje utakmice stiže najranije na početni sučev zvižduk.


Booksa standardno puna, uz napomenu da su ovaj put nedostajali polufinalisti CDLC. Samo je Neven stigao – kaže da neki rade, a neki bojkotiraju. Možda griješim, ali mislim da je to zbog podmetanja sporta među regularne rubrike i izbacivanja glazbe. Ostale ekipe bile su standardne, uz napomenu da ni Dada Jihad nije bila kompletna, njihova najnovija akvizicija ranije se odlučila na božićno-novogodišnje blagdane. Ni Ispičuture nisu bile kompletne – iz prostog razloga što je njihov član Bule sastavljao kviz.

I kao što ste mogli pročitati u komentarima na prošli Kvizni, to mu je veća čast nego činjenica da je upravo on smislio pitanje koje je donijelo milijun kuna jedinoj hrvatskoj 'tko želi biti milijunašici'. Odlično je odradio posao, pet standardnih rubrika plus sport. Malo mi je doduše bio dvojben sustav bodovanja – za sve živo se dobivalo bod. Prilično nepravedno da pitanje s dopunjavanjem imena naslova iz Alan Forda nosi 10 bodova, a neko obično pitanje samo jedan. Kad sam već kod zamjerki, sljedeća je da je šest minuta premalo za dopunu svih naslova pjesama s datog nam popisa. Što je bio razlog tome? Je li se taj dio odmah počeo ispravljati, odmah nakon što je pokupljen? Ako nije – zašto je onda odmah pokupljen? U čemu je razlika između tog i ostalih pitanja, osim što je na posebnom papiru? Eto, mi se nismo uspjeli sjetiti Thompsonove Ivane Pavle Drugi, a mislim da bismo ga ipak dokučili da smo imali još dvije rubrike vremena.


Što se pitanja tiče – bila su odlična. Na neka se moglo čarati, neka su bila malo lakša, neka malo teža, ali u globalu jako zabavna. Ali se još jednom moram vratiti na sistem bodovanja. Sva pitanje nose po bod, a sponzorirano Lush pitanje – pola boda. Znači, teoretski se moglo dogoditi da baš ta plastična vrećica s rokom trajanja od 12 minuta bude presudna. U kvizu koji je brojio maksimalnih 84 boda, mislim da je to prilično suludo.

U komentarima na prošli Kvizni, Bule se već ispričao zbog kiksa - na pitanje o promašaju iz NBA drafta 1983. mi smo napisali Sam Bowie, što i jest točan odgovor (a ne Sam Perkins, kako je pročitano). Perkins je bio četvrti, a Bowie drugi izbor. I to ne te godine, nego 1984. (što je naš NBA-ekspert Gogo odmah pri samom čitanju i rekao). Ali, dobro – na kraju to nije činilo bitnu razliku.

Što se Minimaxocentričnog dijela tiče, moram navest naše kikseve, koji su nas koštali pobjede. Na pitanje o mjuziklu iz legendarnog filma Producenti napisali smo 'Springtime for Hitler and Germany' (s obzirom da se sjećam songa), a točan odgovor je bez 'and Germany'. Nadalje, naslov epizode Alan Forda Kad srce radi… smo napisali 'Bim Bam', a trebalo je 'Bim Bim Bam Bam'. Umjesto Egipat kao drugu najmnogoljudniju afričku zemlju napisali smo Kongo (a u čaranjima smo spominjali Egipat). I, što najviše boli, krivo smo napisali datum Goranove pobjede u Wimbledonu (11., umjesto 9. srpnja). A barem smo to mogli izračunati… I još se nismo mogli sjetiti Bore Cvjetkovića kao super-strijelca s Olimpijade u Los Angelesu. Eto, sad znate kako je nastalo tih pet bodova razlike, koje su donijele pobjedu u finalu Los Smegmasima.


Da će Minimax izgubiti finale bilo nam je jasno tijekom razmjene odgovora za vrijeme čekanja. Ustanovili smo da su Los Smegmasi riješili cijelu rubriku glazba skoro bez greške! Masovni respekt za to (nisu znali samo da je 'Slobodni stil' prva stvar na TBF-ovom albumu Ping Pong – umjetnost zdravog đira). Bilo bi nam jako zanimljivo vidjeti stanje po ostalim rubrikama – mislim da su nas oni pobjedili u glazbi i vjerojatno sportu, a mi njih u ostalima. Baš bi me razveselio taj podatak…

Smegmasima sve čestitke, oni su odlična ekipa dobro pokrivena na svim područjima. Svi pojedinci zabili su, uvaljali, pomeli što su morali i pobjeda nije dolazila u pitanje. Čestitao sam već svim igračima ponaosob, a sad to činim još jednom. Na kraju, pobjednici su se fotkali s 'prijelaznim peharom' – na kojemu nije pisalo njihovo ime. Je li stvarno bio toliki problem organizirati jedan vodootporni flomaster, ili se čeka da kreatorica sama ukleše 'Los Smegmas'? Inače, finale je popratila i novinarka Večernjeg lista. Nadamo se da će tekst biti malo bolji od onog u Planu B, kojim su svi od reda nezadovoljni…

Što se rezultata tiče – nitko nije imao manje od 10 bodova. Pobjedu su odnijeli Los Smegmasi, dok je Minimax bio drugi. Zanimljivo, Prijateljice znanja bile su bolje od Dada Jihada. No, da ne duljimo – poredak i broj bodova na posljednjem kvizu ove sezone bio je sljedeći:


1. Los smegmas 63.5
2. Minimax 58.5
3. Sikter! 49.5
4. Hrvat, nepušač, katolik 43.5
5. Ispičuture 41.5
6. Prijateljice znanja 38.5
7. Dada Jihad 38
8. Opus Dei 33.5
9. Ljudi iz žute sambe 32.5
10. Pasji skoti 31.5
11. Doris i njeno vozilo 31.5
12. Tzv. stručnjaci 30.5
13. Damirov vrtić 30
14. Aardvark 29.5
15. SHS 28.5
16. Spiridon Brusina i usta puna sjemena 28.5 i
17. Osnovna škola na terenskoj nastavi 16.5.

Na kraju krajeva, mač nam je ostao visjeti nad glavom. Iz Anine najave na početku moglo se iščitati da rukovodstvo Bookse ozbiljno razmišlja o ukidanju kviza. Uz to, na moja pitanja na komentare na prošli Kvizni nije nitko odgovorio. Pa ovim putem ponavljam: Kad se igra sljedeći kviz? Igra li se Liga prvaka i dogodine? Ako je u svijetu kriza, znači li to da nema kviza? Molio bih odgovore na ova pitanja što prije, tako da nam blagdani ne prođu u uzaludnom iščekivanju. Uz sve najbolje želje povodom blagdana, pozdravljam vas starim kviznim pod pozdravom – dokvizđenja!

Tonči Raić
Fotkali: Matea Jocić i trixy podds 

Finalni kviz možete odigrati ovdje.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu