Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Best of Booksa, Filmski i Muzika

Large 1326
Petak
02.01.2009.

Film, glazba i književnost toliko su bliski i isprepleteni da ih je nekad nepotrebno i nemoguće odvajati. Zato smo, s našim prijateljima iz Filmskog i Muzike, za vas složili interdisciplinarnu listu najboljih filmova, albuma i knjiga iz prošle godine u kojima se najbolje vidi kako tri naše ljubavi odlično funkcioniraju zajedno i inspiriraju jedna drugu. Filmski je napravio top 5 najboljih adaptacija književnih djela i najboljih glazbenih filmova, Muzika se bavila najboljim filmskim soundtrackovima i albumima koje su objavili pisci i pjesnici. Krenimo s filmovima:

5 NAJBOLJIH FILMSKIH ADAPTACIJA 2008.

1. Bit će krvi
Svi se slažu da je film tako labavo utemeljen na romanu Uptona Sinclaira da prave veze zapravo i nema. No dok neki to ističu kao manu filma, ipak se treba sjetiti pravila da je najbolja adaptacija ona koja najbolje inspirira filmaša na vlastito djelo. Paul Thomas Anderson stvorio je film za pamćenje, glavni junak se polako uvlači ljudima pod kožu i ostaje duboko u pamćenju.

Bit će krvi - trailer

2. Nema zemlje za starce
Ovaj enigmatični film braće Coen mnoge je ostavio zbunjenima, otvoreni kraj i par neprikazanih scena kopkat će maštu gledatelju i kad izađu iz kina. Predložak za film, roman Cormaca McCarthyja, možda pomogne u rasvjetljavanju par pitanja, ali na kraju je samo jedan definitivan odgovor – film koji gladatelj vrti u vlastitoj glavi.'

Ostatak liste pročitajte na Filmskom.

Evo i teasera za 5 najboljih pjesnika/pisaca sa svojim glazbenim izdanjima u protekloj godini po izboru redakcije Muzike.hr:

1. Nick Cave
Sveprisutni pjevač-stihoklepac-pisac ne staje u svojoj nakani da postane najproduktivnijim umjetnikom i jedini je oko koga se ne treba puno truditi kad se dijele nagrade i posebne pažnje. Dva soundtracka, The Assassination Of Jesse James By The Coward Robert Ford i The Road u suradnji s Warrenom Ellisom, te solo album Dig, Lazarus, Dig – ovom je 'piscu' donijelo primat.


Nick Cave - Mojo interview

2. Bob Dylan
Veliki poeta prošle je godine izdao bootleg Tell Tale Signs: Rare And Unreleased 1989-2006 što nam je godilo jer ga uz veliku čast možemo uvrstiti među izabranike hibrida glazbenika-pisaca 2008. 

Ostatak izbora pročitajte na Muzika.hr

Na kraju, prilažemo i svojih deset knjiga, objavljenih tijekom prošle godine, tematski određenih glazbom i filmom.  

Film: 


1. Ante Peterlić: Povijest filma - rano i klasično razdoblje (Hrvatski filmski savez)
S obzirom na Peterlićevo polje interesa kao filmskog povjesničara, ovo je izuzetno zanimljiva knjiga kakvih svakako nedostaje u domaćoj filmskoj historiografiji. Jedna od osnovnih teza jest ona o vrlo brzom razvoju filma, što je Peterlić pokušavao dokazati i na svojim predavanjima na fakultetu (posljednji svoj kolegij nazvao je 'Filmske stilske epohe'). Imajući na umu činjenicu da je na toj velikoj sintezi povijesti sedme umjetnosti radio sve do smrti, Peterlić je iza sebe ostavio veliku zbirku fragmenata i to o prvih pola stoljeća filmske povijesti, zbog čega knjiga i ima podnaslov Rano i klasično razdoblje. No, Peterlićev asistent Nikica Gilić obavio je velik posao kao priređivač te je uspješno sve to spojio u smislenu cjelinu.

2. Austrijska filmska avangarda (25 FPS)
Sadrži tekstove o  izuzetno cijenjenim avangardnim redateljima poput Kurta Krena ili Petera Kubelke koji su 60-ih, zajedno s Valie Export, izazivali sablazan u tamošnjim kulturnim krugovima.

3. Dejan Durić: Filmska slagalica (ParNas)
U ovoj se knjizi Durić bavi mogućnostima asocijativnosti (slagalice) filmskog jezika kao medija, i to u povijesnom smislu.

4. Saša Vojković: Filmski medij kao (trans)kulturalni spektakl; Hollywood, Europa, Azija (Hrvatski filmski savez)
Najnovije značajno domaće filmsko izdanje (promocija je održana prije tek nekoliko tjedana). Vojković, inače profesorica na kulturalnim studijima Filozofskog fakulteta u Rijeci, nastavlja sa svojim teoretskim istraživanjima i kulturalnom analizom, pri čemu se služi raznovrsnim metodološkim aparatom koji uključuje naratologiju, semiotiku i dekonstrukciju. Osnovna teza je da film predstavlja dominantni medij konstrukcije subjektivnosti i identiteta. Autorica u četrnaest cjelina analizira načine na koje se medij razumijeva kao sjecište raznorodnih transkulturalnih praksi.

5. Jean Luc Godard: Kako snimiti dobar film (Mathias Flacius)
Odlično izdanje koje se sastoji od dva teksta; razgovora Godarda s Laurentom Tirardom iz 2002., te Godardovog teksta napisanog 40 godina ranije, 1962., u razdoblju kada je bio u punoj formi.

Glazba:


1. Sam Shepard: Kotrljajuća grmljavina (Šareni dućan)
Knjige o glazbi obično ne pišu pisci, nego novinari. Što se dogodi kada pisac, i to dobar, dobije poziv da putuje s glazbenom čergom Boba Dylana na jednom od najčudesnijih koncertnih pothvata u povijesti rock glazbe? Između ostalog, i ova divna, dragocjena knjiga.

2. Dražen Vrdoljak: Moje brazde (V.B.Z.)
Pionir hrvatske rock kritike preminuo je praktički na dan kad je njegova prva samostalna knjiga izašla iz tiska. Ova kolekcija liner notesa (bilješke na omotima albuma, kad nas sve manje zastupljen, ali nimalo neozbiljan žanr glazbene publicistike za kojeg se uredno dobivaju i Grammyji), čita se kao povijest hrvatske popularne kulture, ispisana preciznim i duhovitim perom kroničara i svjedoka.   

3. Ian Christie: Urlik zvijeri: potpuna povijest heavy metala (Naklada Ljevak)
Konačno se i o najžilavijem žanru rock glazbe može nešto suvislo pročitati na hrvatskom jeziku! Urlik zvijeri je odlično štivo čak i za one koji ne slušaju i ne vole metal, jer - kao i sve dobre knjige o glazbi - otkriva bogatu pozadinu, opisuje širi kontekst i vodi vas iza zavjese.

4. Robert Crumb: Muzika (Šareni dućan)
Estetika i ludilo ovog američkog stripaša nemjerljivo su utjecali na generacije rockera, punkera i svih onih koji su glazbom pokušavali mijenjati svijet ili barem sebe. Nacrtao je on i omot za klasični album Cheap Thrills Big Brother And The Holding Company, inače prvog benda Janis Joplin. Privatno, Crumb je fanatik vinila na 78 obrtaja i principijelno mrzi svu muziku izašlu pod kapom glazbene industrije u zadnjih, recimo, 50 godina. Taj tvrdi stav je i tematski okvir ovog divno suludog strip albuma.  

5. Darko Glavan: Punk (Fortuna)
Godina je 1980. Rock publicistika u bivšoj Jugoslaviji nije u povojima, jer kako ćeš poviti ono što jedva postoji, i to samo u nacrtima nekolicine plivača protiv struje. U isto vrijeme, Zagreb, Ljubljanu i Beograd pere novi val, onako divlje, bez konteksta. I tada, jedini pop časopis, Džuboks, objavljuje Punk, prvu autorsku knjigu rock kritike na ovim prostorima, početnicu i neizbježni stilski vodič za sve glazbene fanatike ranih osamdesetih. Nije bilo interneta, nije bilo informacija, često nije bilo ni muzike - i zato je Glavanova knjiga razgrabljena dok si rekao 'punk', te kasnije postala apsolutni kult. Ovaj reprint, s dodatkom odličnog intervjua sa Strummerom iz 1981. i predgovorom Aleksandra Dragaša, važan je kulturni dokument, ali i podsjetnik na korijene pokrete, nužno u vremenu kada je Potpuno Uvredljivo Negiranje Klasike i samo postalo klasika.  

I neka nam 2009. bude još krcatija divnom muzikom, filmovima i knjigama.    

Možda će vas zanimati
Iz Revije malih književnosti
Homepage urmas vadi 27.10.2016.

Revija malih književnosti - Baltik

Na jednom mjestu možete naći radove svih 27 estonskih, latvijskih i litavskih autor(ic)a koji su bili dijelom Booksine Revije malih književnosti 2015.

Piše: Booksa

Homepage 138 29.09.2008.

Kino Booksa

Adaptacije, pisci kao redatelji i scenaristi, filmovi o piscima, književnost u serijama - sve to naći će se na programu Kina Booksa.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu