Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Rasknjižje, 9.4. – 15.4.2012.

Large 2074d
Nedjelja
08.04.2012.

Noviteti:

Proza:
1. Vremenska karta, Félix J. Palma (Fraktura)
Autor stvara maštovitu i uzbudljivu povijesnu fantaziju, priču punu ljubavi i pustolovina kojom odaje počast počecima znanstvene fantastike i odvodi čitatelja na putovanje kroz vrijeme u očaravajući viktorijanski London.
2. Kosturi okruga Madison, Vedrana Rudan (V.B.Z.)
U novom romanu 'najkontroverznije' hrvatske autorice Vedrane Rudan pratimo dvije ljubavne priče, zapravo dva ljubavna trokuta. U jednom je gospođa Pavica koja je sa 70 godina napokon pronašla ljubav svog života, ali tradicionalna je Primorka koja se ne usuđuje ostaviti svog muža. U drugom je njena kći Ana, lijepa i samosvjesna žena, koja se mora suočiti s tim da njen muž, koji je voli i kojeg voli, ima ljubavnicu.
3. Bio jednom kraj, Aleksandra Orlić (V.B.Z.)
Romaneskni prvijenac Aleksandre Orlić najbolje opisuje sam njegov podnaslov – Devet priča o prekidima, rastancima i rečenicama zbog kojih smo odustajali. Zaista, ovih devet priča – a svaka predstavlja jedno poglavlje romana – donosi gotovo jednako toliko anatomija odnosa koji su duboko obilježili emocionalni, ali i onaj drugi, naizgled rutinski i svakidašnji život protagonistice.
4. Čekajući Roberta Capu, Susana Fortes (Fraktura)
Sredinom 30-ih godina 20. stoljeća Gerta Pohorylle dolazi u Pariz i ubrzo ondje upoznaje nekoliko godina mlađega mađarskog fotografa, dvadesetdvogodišnjeg Andréa Friedmanna. Nakon početnog nećkanja Gerta se upušta u strastvenu ljubavnu vezu s Andréom i uz njega se pomalo počinje baviti fotografijom. Da bi Andréove fotografije postigle bolju cijenu, Gerta izmišlja lik američkoga fotografa, bogatog, slavnog i talentiranog Roberta Cape. Misteriozni Capa osvaja urednike i čitatelje, a Gerta postaje Gerda Taro.
5. Rajske ptice, Neven Ušumović (Profil)
Bilo da je riječ o granicama između prostora ili jezika, života i smrti, vanjskog i unutarnjeg, oniričkog i zbiljskog... valja reći da Ušumovićeve nikad nisu oštre - upravo suprotno izvornoj namjeni, one su ovdje da povezuju, spajaju, otkrivaju sličnosti. Ovo je knjiga takvih granica, katalog žudnji. Svi Ušumovićevi mladi promatrači i starci rasuti po pograničjima (jezičnim, zemljovidnim, životnim, inim!), likovi zarobljeni u svojim dobima i pojavnostima - svi oni pred nas dolaze tek po snazi želje!
6. Vidi pod - ljubav, David Grossman (Profil)
Izrael, 1959. Momik želi sastaviti svijet. Za devetogodišnjaka to je težak zadatak, no ako je dotad i raspolagao samo uzdasima i noćnim kricima roditelja, ako je mogao graditi tek na riječima koje ostaju lebdjeti nakon razgovora što se naprasno prekidaju kad ude u sobu, dolazak djeda Anschela promijenit će sve: Momik shvaća da je za rješenje zagonetke najvažnije na čistac izmamiti Nacističku Zvijer, doznati što se odraslima dogodilo u Ondjezemlju i sklopiti priču o Djeci srca.

Poezija:
1. Prijelaz za divlje životinje, Ivana Simić Bodrožić (V.B.Z.)
U ovoj zbirci prepoznajemo svijet prethodnih autoričinih knjiga, ali lirski subjekt ovdje je odrasla žena, u kompliciranim odraslim odnosima, koja traumu djetinjstva i neizvjesnost svakodnevice pokušava prevladati ljubavlju premda je stalno svjesna krhkosti takvog zaklona. Ovo je uznemirujući tekst o pokušaju da se ponovo izgradi raspadnuti svijet i stalnom strahu od ponovnog raspada.

Publicistika:
1. Do posljednjeg sloja – u bespuću Himalaje, Kalman Žiha (Basic Produktion)
Hrvatske planinare Veljka Šuška i Kalmana Žihu 1982. godine na putovanju u Nepalu zadesila je nesreća pri silasku s himalajskog vrha Pisang Peaka. Sve se promijenilo u trenu. Veljko Šušak je teže ozlijeđen i nije preživio pad a Kalman Žiha je preživio s teškim posljedicama. Dvadeset godina nakon tragičnog događaja zapisao je sjećanja da ih spasi od zaborava, ili što je još gore, kako kaže, od pretjerivanja.

Ostalo:
1. Lajka (strip), Nick Abadzis (Naklada Fibra)
Lajka je napuštena kujica čija je sudbina bila postati Zemljin prvi svemirski putnik. Ovo je priča o njezinu putovanju. Nick Abadzis majstorski spaja fikciju i činjenice u priči o tri isprepletene sudbine. Uz Lajku tu je i Koroljov, nekadašnji politički zatvorenik, poslije predan inženjer na vrhu sovjetskog svemirskog programa, i Jelena, laboratorijska tehničarka odgovorna za Lajkino zdravlje i život.

Izdvajamo:

1. Kalendar Maja, Zoran Ferić
2. Život i sudbina, Vasilij Grossman
3. Pet priča i krafne, Zrinka Pavlić
4. Zrcaljenje drugih, Marco Iacoboni
5. GrAD, Marijo Glavaš
6. Beba filozof, Alison Gopnik
7. Izlazne rane, Rutu Modan
8. Praško groblje, Umberto Eco
9. Zapisi iz pustog jezika, Branko Čegec
10. Bog neće pomoći, Marko Pogačar

Književna događanja:

Gradska knjižnica Velika Gorica u utorak organizira obilježavanje rođendana Vesne Parun. U četvrtak se možete pridružiti Booksa Book Clubu koji će razgovarati o knjizi Laure Esquivel Kao voda za čokoladu.

Ostala književna događanja potražite u Servisnima.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu