Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Književna tura #5

Large novo za fotku
Petak
22.03.2024.

Još jedan radni tjedan polako izmiče, a pred nama je novi, što znači da se ukrcavamo na književnu turu!

Ideja i planova je uvijek mnogo i prema dobrom starom običaju, hrpa događanja je i u Booksi. Evo nekih književnih aktivnosti u sljedećem tjednu koje možete zapisati u svoje rokovnike ili Google kalendare.

Prva prilika je već sutra: subotnju večer osvježite promocijom jednog romana.  

V.B.Z. poziva na predstavljanje romana Šušanj nagrađivanog autora Almina Kaplana koja će se održati s početkom u 19 sati u Kinoteka baru. U razgovoru će, osim autora, sudjelovati književnik i novinar Ivica Đikić te glavni urednik V.B.Z.-a Drago Glamuzina. Booksin kritičar Filip Kučeković temeljito je pročitao roman, a provjerite što o njemu kaže ovdje i pripremite se za sutrašnju promociju.

U utorak, 26. ožujka, zalazimo u svijet suvremenog kineskog pjesništva

Xi Chuan, jedan od najosebujnijih glasova današnje kineske pjesničke scene, a po mnogima i jedan od najvažnijih suvremenih pjesnika uopće, stiže u 18 sati na kat knjižare Vuković & Runjić u zagrebačkoj Teslinoj 16. Pjesniku će se pridružiti Miroslav Kirin, Marko Pogačar i njegov prevodilac Dinko Telećan. Provedite predvečer s poezijom!

Izdvojili smo i jedno online događanje koje je također zakazano za utorak. Radi se o CAPONEU radionici pod nazivom What’s novel about a novel? Storytelling and travelling knowledge na kojoj će sudjelovati nagrađivana spisateljica Shida Bazyar. Slobodno se priključite raspravi o tome kako romani vode svoje likove i čitatelje na putovanja kroz kulturne kontekste i kako to može natjerati i likove i čitatelje da preispitaju stvari za koje misle da znaju. Poveznica za prijavu je ovdje. O autoričinoj knjizi Nas tri pisala je Booksina kritičarka Ana Marić, bacite oko na članak.  

Za iduću srijedu, 27. ožujka, bilježimo čak četiri događanja u više gradova! Zasukali smo rukave i prebrojali ih redom. 

Životinjski likovi važni su u književnosti, ali su rijetko u središtu pozornosti, zato će se to ispraviti književnim susretom i kvizom u zagrebačkom Centru za kulturu Trešnjevka. U uvodnom tijelu događanja govorit će se o romanu Flush: Biografija Virginije Woolf, o životu jednog stvarnog psa, koker španijela koji je pripadao engleskoj spisateljici Elizabeth Barrett Browning. Program vode Sanja Lovrenčić i Lana Momirski, večer će završiti kvizom na temu životinja iz knjiga, u kojem će najbolji natjecatelji osvojiti neke zanimljive knjige, pa navratite!

U Knjižnicu i čitaonicu 'Fran Galović' u Koprivnici s početkom u 18 sati dolazi Igor Beleš, dobitnik prošlogodišnje istoimene nagrade 'Fran Galović' za roman Listanje kupusa. O knjizi i autoru saznajte više na samom predstavljanju, a ako ste nestrpljivi, vrijeme skratite čitanjem razgovora koji je s autorom vodila Booksina novinarka Anja Tomljenović

Nakon duge sušne godine Slušaj me se vraća! 18. izdanje održat će se u Klubu Močvara i to upravo u srijedu. Sudionici u nekoliko minuta predstavljaju dragu im pjesmu i potom je pred njima najteži zadatak: objasniti ljubav prema njoj. Upravo tog zadatka primit će se Saša Ceci, Barbara Matejčić, Katja Grcić, Cody McClain Brown i Vigo Sakoman, a večer će moderirati Andrija Škare. Upad je besplatan, počinje se točno u 20:30 sati, a za više detalja kliknite točno tu!   

Niz inkluzivnih radionica u okviru treće edicije projekta Knjige svima, jeste li spremni iskoristiti priliku za inkluziviranje? počinju u srijedu u Gradskoj knjižnici Rijeka i trajat će sve do petka, 29. ožujka. Što je potrebno da knjiga bude inkluzivna, a što knjižnici, kako čitaju slijepe osobe, o audio snimanju i montaži... Mnogo je korisnih tema i važnih sudionika, a sve ih provjerite na linku. Priključite se, podržite i budite dio promjene. 

Zaključit ćemo ovaj pregled porukom iz Gradske knjižnice Rijeka s kojom se apsolutno slažemo – knjige baš svima!

Možda će vas zanimati
Preporuke
Homepage nauchi da chitash  godina bisera  fejs 15.04.2024.

Opasnost nekritičkog pristupa romanu 'Godina bisera'

Na drugoj radionici u sklopu projekta „Njena priča je i tvoja priča" tema je bila roman "Godina bisera", prerano preminule češke autorice Zuzane Brabcová. Donosimo kritiku Stanislave Paunović.

Preporuke
Homepage gorko gorko joanna bator 1 10.04.2024.

'Gorko, gorko': Noževima u patrijarhat

Joanna Bator ovu priču pripovijeda britkim jezikom i prepliće je humorom, nježnošću, pomalo iznenađujućim, a ponekad i  teškim životnim događanjima. 

Piše: Ana Marić

Preporuke
Homepage louis smith jl2lgyydcno unsplash 21.02.2024.

'Unuka': Priča koja traje iz generacije u generaciju

Kroz odnos Kaspara i Sigrun, Schlink ne nudi samo današnju sliku Njemačke i nepomirljivo podijeljenog njemačkog društva – to je priča koja traje iz generacije u generaciju i daleko nadilazi granice jedne države.

Piše: F. B.

Preporuke
Homepage untitled design   2024 01 24t110954.712 27.01.2024.

'Čovjek koji je sve vidio': Reflektirajući mozaici traume

Deborah Levy u ovom romanu u jednu veliku povijesnu priču smješta priču jednog malog čovjeka koji se bori s pronalaskom vlastitog mjesta unutar svijeta,

Piše: Ana Marić

Preporuke
Homepage untitled design   2024 01 10t124544.551 10.01.2024.

'Posljednji san': Almodóvarovski Almodóvar

"Posljednji san" zbirka je pripovijesti, eseja, sjećanja, zabilježaka koje su nastajale kroz desetljeća filmskog stvaralaštva jednog od najznačajnijih europskih filmaša našeg vremena.

Piše: F. B.

U fokusu
Homepage petar andonovsk2i 31.12.2023.

'Povijest se stalno ponavlja, a mi ništa ne učimo.'

S makedonskim autorom Petrom Andonovskim razgovarali smo o njegovu romanu "Strah od barbara".

Piše: Petra Miočić Mandić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu