Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Preporuke Booksinih čitateljskih klubova iz ožujka!

Large untitled design   2024 04 08t131213.425
Ponedjeljak
08.04.2024.

Booksini čitateljski klubovi i u ožujku su raspravljali o raznolikim naslovima! Kratke izvještaje s pojedinih sastanaka pročitajte u nastavku, a detalje o čitateljskim klubovima pronađite na linku.

Na sastanku u ožujku članovi Feminističke čitaonice podlegli su čarima vještice Gile, protagonistice briljantnog romana Mladenka kostonoga Želimira Periša (Naklada OceanMore, 2020.), koji su za ovaj susret odabrali među preporukama polaznika. "Strategije i mete njegove kritike patrijarhata i raznih autoriteta, heterogenost žanrova koji se razotkrivaju i isprepliću pred čitateljem, humor i današnje vještice – sve ove teme i brojne druge našle su se u središtu našeg čitateljskog kruga", prenosi nam voditeljica Mirela Dakić.

„Kao da si upao u razglednicu koja je ljepljiva i od smole“, komentirala je jedna čitateljica, članica Booksa Book Cluba + knjigu Zemlja bez sutona Marije Andrijašević (Fraktura, 2021.), a grupa je razgovarala o tome kako je glavni lik skupljačice sjemenki dobro razvijen: "Pritom su i jako dobro prikazane situacije u kojima neizgovoreno ostaje negdje u zraku, što je apsolutno vjerna preslika života. Iako ponekad teže prohodan, 'tvrd i kvrgav', baš kao krš i makija kroz koju se prolazi u romanu, prepoznali smo priče o svima koji su upravo na tom kršu trebali preživjeti. Unatoč tome, kasnije čitatelj biva nagrađen. Ovaj roman nas je svojim kosturom priče, odnosno u tematiziranju odnosa kćeri i oca, podsjetio na Strvinare starog svijeta o kojemu smo razgovarali u veljači. Zaključili smo kako imamo generaciju spisateljica koja pruža tu jednu novu priču, kako kultivirati stvari, kako ih započinjati, kako pisati odgovorno i empatično, baš kao što i Glorija ima svoju viziju kako će zemljom upravljati na svoj način i pod svojim uvjetima", zaključuje svoje dojmove voditeljica Anja Tomljenović.

Anja vodi i Booksa Book Club, za koji kaže: "U susretu s ovim romanom Na zemlji smo nakratko predivni Oceana Vuonga (Hena com, 2020., prijevod Mirna Čubranić) našli smo se pred punokrvnom i pravom književnošću u čijem se jeziku uživa. Ultimativno, ovo i jest knjiga o jeziku – pripovjedač pokušava objasniti majci sve ono što ona ne zna o njemu, ali na engleskom koji ona ne razumije. U duboko poetskom jeziku prepoznali smo koliko je važno imenovati stvari, jer one tada postoje, i koliko je to važno u ovoj knjizi za jednog queer autora migrantskog iskustva. 'Ne prođe ni par rečenica da se ne skrene u metaforu, tako sve djeluje živo', podijelio je s nama jedan čitatelj, a drugi dodao: 'Lakše je nabrojati o čemu se tu ne radi; jer radi se o svemu.' Neki su se na trenutke zasitili ovog bogatog jezika, kao i teških i zahtjevnih tema, tražeći predah. Rado smo dijelili citate i zastajali na mnogim mjestima, složili se da za ovu knjigu treba vremena, a neke je u svom jeziku podsjetila na poeziju Monike Herceg, aktualne dobitnice nagrade za Europsku pjesnikinju slobode."

Na sastanku Tematskog čitateljskog kluba razgovaralo se o knjizi Život umjetnosti: Poprečne linije brige Bojane Kunst (Maska, Mama, Kulturtreger, 2023., prijevod Mario Kopić), u kojem autorica daje kritički pregled paradigme suvremene angažirane umjetnosti, nastojeći naznačiti potencijalne pravce djelovanja. Voditelj Matija Prica kaže nam: "U sklopu susreta čitateljskog kluba razgovor smo započeli osvrtom na neke od temeljnih pojmova koji se koriste u knjizi (mikropolitike, koncept brige), a dotakli smo se i pitanja pristupa te financiranja umjetnosti. Raspravljalo se i o autoričinom čitanju i tumačenju određenih djela suvremene umjetnosti zastupljenih u knjizi te o važnosti umjetničke kritike. Razgovor smo završili pitanjem o danas aktualnom pokretu za uklanjanje ideološki problematične javne plastike iz javnog prostora."

Filmsko-čitateljski klub razgovarao je o antologijskom stripu Inkal (scenarij: Alejandro Jodorowsky, crtež: Jean Giraud Moebius), a njemu su pridružili i dokumentarac Franka Pavicha Dina Alejandra Jodorowskog (Jodorowsky's Dune, 2013) o najvećem nikada snimljenom filmu i njegovu osebujnom autoru. Voditelj Silvestar Mileta ovako sažima susret i dojmove: "Nekima od nas Inkal Moebiusa i Jodorowskog predstavljao je prvi susret s umjetnički ambicioznim stripom u kojemu smo se divili prije svega "totalima" - tablama koje u jednome kadru/kvadratu preko cijele stranice donose mnoštvo detalja. Osvijestili smo kako se arhetipski scenarij i vizualna gustoća stripa otvaraju mnogostrukim čitanjima, u rasponu od psihoanalitičkih i simboličkih, do misticističkih, autobiografskih i intertekstualnih (uz naročite veze s filmskom i stripovskom tradicijom). Naslojavanje radnje i nečitku tipografiju ubrojili smo u mane djela. U filmu Dina Alejandra Jodorowskog oduševio nas je prije svega protagonist - čileanski redatelj zarazne strasti za čiji su se opus neki od nas posebno zainteresirali. Naposljetku smo raspravljali o ukupnom, pripovjednom i vizualnom nasljeđu Herbertove Dine kojem oba djela pripadaju."

Na posljednjem sastanku Čitateljskog kluba poezije članice i članovi su razgovarali o zbirci marokansko-francuskog pjesnika Abdellatifa Laabija Stablo pjesama (V.B.Z., 2019., prijevod Lea Kovacs), koja sadrži osobni izbor novijeg dijela pjesnikova stvaranja (od 1992.). "Većina članova kluba složila se da se radi o živućem klasiku, autoru koji na jednostavan, ali poetski uvjerljiv način, izriče velike životne istine. Nezaobilazna tema bilo je i pjesnikovo disidentsko i egzilantsko iskustvo, duboko utkano u njegovu poeziju, koje ipak ne rezultira gorčinom ili mračnjaštvom, već nesalomljivim vitalizmom i nepretencioznim humanizmom", zaključuje voditeljica Martina Vidaić.

Za informacije o slobodnim mjestima i prijave na pojedine čitateljske klubove pišite na booksa@booksa.hr.

Možda će vas zanimati
Preporuke
Homepage nauchi da chitash  godina bisera  fejs 15.04.2024.

Opasnost nekritičkog pristupa romanu 'Godina bisera'

Na drugoj radionici u sklopu projekta „Njena priča je i tvoja priča" tema je bila roman "Godina bisera", prerano preminule češke autorice Zuzane Brabcová. Donosimo kritiku Stanislave Paunović.

Preporuke
Homepage gorko gorko joanna bator 1 10.04.2024.

'Gorko, gorko': Noževima u patrijarhat

Joanna Bator ovu priču pripovijeda britkim jezikom i prepliće je humorom, nježnošću, pomalo iznenađujućim, a ponekad i  teškim životnim događanjima. 

Piše: Ana Marić

Preporuke
Homepage louis smith jl2lgyydcno unsplash 21.02.2024.

'Unuka': Priča koja traje iz generacije u generaciju

Kroz odnos Kaspara i Sigrun, Schlink ne nudi samo današnju sliku Njemačke i nepomirljivo podijeljenog njemačkog društva – to je priča koja traje iz generacije u generaciju i daleko nadilazi granice jedne države.

Piše: F. B.

Preporuke
Homepage untitled design   2024 01 24t110954.712 27.01.2024.

'Čovjek koji je sve vidio': Reflektirajući mozaici traume

Deborah Levy u ovom romanu u jednu veliku povijesnu priču smješta priču jednog malog čovjeka koji se bori s pronalaskom vlastitog mjesta unutar svijeta,

Piše: Ana Marić

Preporuke
Homepage untitled design   2024 01 10t124544.551 10.01.2024.

'Posljednji san': Almodóvarovski Almodóvar

"Posljednji san" zbirka je pripovijesti, eseja, sjećanja, zabilježaka koje su nastajale kroz desetljeća filmskog stvaralaštva jednog od najznačajnijih europskih filmaša našeg vremena.

Piše: F. B.

U fokusu
Homepage petar andonovsk2i 31.12.2023.

'Povijest se stalno ponavlja, a mi ništa ne učimo.'

S makedonskim autorom Petrom Andonovskim razgovarali smo o njegovu romanu "Strah od barbara".

Piše: Petra Miočić Mandić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu