Srijeda
28.10.2015.

Milko Valent
Small_valent
Milko Valent
A+ A-
Milko Valent (Zagreb, 1948.)
 
Prozaik, pjesnik, dramatičar, esejist i kazališni kritičar. Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je filozofiju i komparativnu književnost. Odmah nakon završenog studija počinje spisateljsku karijeru te kao profesionalni pisac redovito objavljuje od jeseni 1976.
 
Suradnik je stotinjak časopisa, listova, magazina i novina te mnogih radijskih programa i nekoliko internetskih portala. Sudjelovao je na dvadesetak izložbi i u publikacijama konkretne te vizualne poezije. Nastupa u Hrvatskoj i inozemstvu (dosad otprilike 300 nastupa) njegujući forme kao što su recital, happening, provokativan razgovor i predavanje. (Od zapaženijih je predavanja ono koje je održao na Amsterdamskom sveučilištu u svibnju 2003.) Zastupljen je u 27 antologija i 37 domaćih te inozemnih izbora, zbornika, pregleda i panoramama poezije, proze, drame i eseja.

Brojni njegovi tekstovi prevedeni su dosad na trinaest jezika. Također je na njemački jezik prevedena novela Nježna palisandrovina i izbor iz knjige poezije Tihi alati (dostupan na internetu), na francuski, mađarski i poljski drama Gola Europa, na makedonski roman PlayStation, dušo, a na engleski radiodrame Tinta u oku i Neonski rubovi, kratke proze Jazz za Aishu i Djevojka i bicikl te drame Gola Europa, Ground Zero Aleksandra i Bordel divljih jabuka.
 
Njegova bibliografija obuhvaća dosad više od dvije tisuće i sto bibliografskih jedinica, uključujući 12 objavljenih drama, 7 izvedenih radiodrama, 3 izvedene drame i 30 objavljenih knjiga te ponovljena izdanja u elektroničkom formatu (knjiga proze Al-Gubbah, knjiga poezije Jazz, afrička vuna i roman Clown te dramske trilogije Zero i Kaos).
 
Član je Hrvatskoga filozofskog društva od 1976, Društva hrvatskih književnika od 1981, Hrvatskog centra PEN-a od 1992, Hrvatskog centra ITI-a (The International Theatre Institute - UNESCO) od 1995. i Hrvatskog društva pisaca od 2002.
 
Dvije drame iz dramske trilogije Zero (Gola Europa i Ground Zero Aleksandra) nagrađene su 2000. i 2002. trećom i prvom nagradom Marin Držić. Za dotadašnji doprinos poeziji nagrađen je Maslinovim vijencem 2009. Za roman Umjetne suze, kao najbolje književno ostvarenje objavljeno u 2013., dobio je 2014. Nagradu Vladimir Nazor. (S istim je romanom bio među pet finalista književne nagrade Tportala za najbolji roman u 2013.) Na drugom natječaju Petrarca Festa za najbolji sonet dobio je 2015. treću nagradu za sonet Rock'n'roll.
 

Dosad objavljeni tekstovi

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.