Page arrow

Frakcija (49/2008.)

Book 5611

Autor: Ivana Ivković, ur.

Izdavač: Centar za dramsku umjetnost

Godina izdanja: 2009

Cijena: 50,00 kn

Broj stranica: 154

Uvez: meki

Časopisi

Prije nego nas nazovete: knjigu možete kupiti u svim bolje opremljenim knjižarama u Hrvatskoj, ali ne i u Booksi! Booksa ne prodaje knjige, izuzev vlastitih izdanja.

pa tako i na svojim stranicama. U ovom izdanju, u većem broju nego ikada ranije, objavljujemo tekstove nove generacije autora koji misle i pišu o izvedbenim umjetnostima i to u širokom rasponu terna - od tekstualne navigacije kroz izvedbene module Montažstrojeva projekta Kazalište vaše i naše mladosti (Žmak), preko rasprave o institucionalnoj estetici u hrvatskom teatru (Mišković), do analize odnosa glasa, govora i glazbe u Gavellinoj teoriji glume (Tupajić).

U prvom bloku nove Frakcije možete čitati i razgovor Lane Šarić, također predstavnice nove generacije Frakcijinih suradnika, s redateljicom Anicom Tomić i dramaturginjom Jelenom Kovačić, zatim dva priloga o radu Olivera Frljića (Benderovu analizu statusa i strategija tkanja teksta u Gospođici Rice i razgovor s
Marinom Blaževićem o izvedbenim izazovima triju predstava koje su, svaka na svoj način, radikalizirale pitanje spremnosti kazališne institucije na umjetnički eksperiment, društvenu kritku i političku akciju: Didona i Eneja & Smrt u Veneciji, Turbo folk, Bakhe), te esej Bojane Cvejić o "konceptima kao događajima problema" u kolaborativnom radu BAD.co, napose u predstavama Deleted Messages i Memories are Made of This...

U drugom bloku donosimo tri priloga Pojmovniku poetičkih termina koji nastaje u sklopu projekta What to Affirm? What to Perform? platforme East Dance Academy.

Trećim i posljednjim blokom novog broja Frakcija najavljuje 15. konferenciju Performance Studies international koja će se od 24. do 28. lipnja 2009. održati u Zagrebu na temu Misperformance: Misfiring, Misfitting, Misreading.

Tekstovi Branislava Jakovljevića, Lade čale Feldman, Johna Mullarkeya i Matthew Goulisha, svaki na svoj način, i žanrovski i tematski, ukazuju na moguće pravce istraživanja, analize i teorijskog mišljenja izvedbe unutar paradigme izvedbenih studija. Posljednja tri teksta prvotnu su pisana kao referati za prethodne dvije konferencije Performance Studies International, u New Yorku 2007. i u Kopenhagenu 2008. Frakcija će u sljedećim brojevima na različite načine pratiti program i odgovarati na probleme koje otvara tema PSi # 15.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu