Page arrow

Nova Akropola (55/2008.)

Book 5028

Autor:

Izdavač: Nova Akropola

Godina izdanja: 2008

Cijena: 20,00 kn

Broj stranica: 58

Uvez: meki

Časopisi

Prije nego nas nazovete: knjigu možete kupiti u svim bolje opremljenim knjižarama u Hrvatskoj, ali ne i u Booksi! Booksa ne prodaje knjige, izuzev vlastitih izdanja.

uvodnik
RIJEČ UREDNIKA 

 
filozofija
BOETIJE – UTJEHA FILOZOFIJE
Manlije Anicije Severin Boetije, posljednji veliki filozof antike, svojom će Utjehom filozofije omogućiti da makar dio antičke učenosti bude prenijet u stoljeća srednjeg vijeka. Zahvaljujući ovom djelu, Zapad je upoznao Platonovu, Aristotelovu i općenito antičku filozofsku misao.  
 
povijest kulture
HUMANIZAM RENESANSE
Renesansa nije povratak u prošlost, ona je povratak antičkim vrijednostima. Ona je izvor humanističke misli. Čovjek renesanse je čovjek tradicije, nasljednik duhovne baštine koji ponovno objedinjuje različite pravce misli.  
 
sakralna arhitektura
GOTIČKE KATEDRALE
Gotičke su katedrale jedinstvena sinteza matematičkih i astronomskih spoznaja, graditeljskih i obrtničkih umijeća nadahnutih najdubljim religijskim osjećajima. Svojim podzemnim kriptama, zagonetnim labirintima, grandioznim portalima, stupovima i svodovima obasjanim magičnom svjetlošću vitraja omogućavaju susret čovjeka s vlastitom biti usmjeravajući ga prema vječnosti.  
 
fenomeni
WILLIAM WALKER
Stara Winchesterska katedrala, tisućljetno središte hodočašća i religioznosti, jedno je od magičnih mjesta planeta. Na početku XX. st. izgledalo je kao da je osuđena na propast, jer je zbog djelovanja vode ova čudesna građevina tonula sa svojim temeljima. Tada se pojavila Williamova herojska figura.  
 
astrologija
NOSTRADAMUS
Poznati renesansni vidovnjak, prorok i liječnik Nostradamus svoje proročanske stihove počinje zapisivati 1554. godine. Svaka od dvanaest knjiga, Centurija, sadrži po 100 proročanstava u obliku katrena, četiri rimovana stiha.  
 
književnost
MARIN DRŽIĆ
Marin Držić najveće je ime hrvatske književnosti XVI. stoljeća i najbolji komediograf u povijesti hrvatske književnosti uopće. Ovaj buntovan i nemiran duh iznimna talenta stvarao je brzo i lako, ne propuštajući sve ono loše izložiti oštroj kritici.  
 
filozofija
CORPUS HERMETICUM – Mudrost Hermesa Trismegistosa
Hermetizam je učenje koje se pripisuje Hermesu Trismegistosu, legendarnom egipatskom kralju, svećeniku, proroku i filozofu. Zbirka rasprava Corpus Hermeticum izvršit će golem utjecaj na najveće filozofe renesanse – od Marsilija Ficina preko Pica della Mirandole do Giordana Bruna.  
 
antropologija
MIRCEA ELIADE – NOSTALGIJA ZA IZVORIMA
Mircea Eliade, povjesničar religija i antropolog rumunjskog podrijetla, smatra da čovjeku modernog doba, opterećenom jednodimenzionalnim shvaćanjem čovjeka i svijeta, treba pružiti obnovljenu i višedimenzionalnu sliku svijeta u kojem čovjek ima pravo na mnogo više od pukog preživljavanja. 
 

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu