Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Quorum (2-3/2007.)

Book 4834

Autor:

Izdavač: Centar za knjigu

Godina izdanja: 2007

Broj stranica: 400

Uvez: meki

Časopisi

Prije nego nas nazovete: knjigu možete kupiti u svim bolje opremljenim knjižarama u Hrvatskoj, ali ne i u Booksi! Booksa ne prodaje knjige, izuzev vlastitih izdanja.

s kritičkim prikazima njezina rada Wendy Walker i Miroslava Mićanovića, koji je s autoricom napravio i opsežan intervju.

Stranice Quoruma oduvijek su bile otvorene za autore koji započinju svoj spisateljski put, jednako kao i za afirmirane i nagrađivane autore, pa novi broj donosi poeziju Asje Bakić, Sandre Obradović, Marije Andrijašević i Marka Pogačara, zajedno s pjesničkim tekstovima Predraga Vrabeca i Ivana Rogića Nehajeva. Pjesničke književne prakse zaključuje Poljska poezija novog tisućljeća, desetero mladih poljskih pjesnika, u izboru i s predgovorom Lukasza Szope, a u prijevodu Ðurđice Čilić Škeljo.

Prozni blok otvara Bomba za spas svijeta: mp3 soundtrack Zorana Roška, koji je književnoj sceni dosad bio poznat uglavnom kao teoretičar i urednik, a u Quorumu se predstavlja i kao romanopisac. Ksenija Marković prevela je priču O, Henry jednog od najčitanijih bugarskih autora Georgia Gospodinova, a Ð. Čilić Škeljo pripovijetku Otok višestruko nagrađivane i vrlo značajne poljske autorice Olge Tokarczuk. Za razliku od njih, koji su hrvatskoj čitateljskoj publici već poznati, Quorum donosi i nešto nepoznato: kratke proze američkog književnika Petera Markusa, u izboru Z. Roška i prijevodima Margarete Matijević Kunst i Vinka Vega.

Na granicama proznog poetskog i esejističkog izraza supostoje tekstovi Dominka Blaževića, za kojima slijedi nadahnut, adrenalinski i halucinantni putopis Jerka Bakotina o Japanu, popraćen izvrsnim fotografijama Damira Žižića, koje krase cijeli broj.

Nastavljajući svoje zanimanje za sve oblike umjetničkog izraza, Quorum pored likovnosti i književnosti donosi i temat Ivana Kapeca o tehnologiji i glazbi Jedinice, nule i sobe, sastavljen od tekstova Aleksandra Mihalyia, Marka Katza, Björna Gottsteina i Nikice Gilića, u prijevodima Davora Juričića i Dalibora Davidovića, a kao zvučna pratnja uz čitanje, tu je i istoimeni kompilacijski glazbeni CD, ne kao dodatak ili poklon čitateljima, nego kao logičan organski nas tavak onog što Quorum u svom 24-godišnjem trajanju uistinu jest, uvijek otvoreno mjesto za nove vrste iskaza i nove glasove.

Ljubitelji popularnih 'cigli' ovim su dvobrojem došli na svoje jer novi Quorum se proteže na četiristotinjak stranica, uz redakciju koju čine glavni urednik Miroslav Mićanović, izvršni urednik Slađan Lipovec, Luka Bekavac, Maša Grdešić, Ivan Kapec, Branislav Oblučar, Marko Pogačar, Zoran Roško, Damir Šodan, Vladimir Končar, zadužen za dizajn, grafičku pripremu i prijelom te lektorica Jasmina Han, ovaj broj objedinjuje rad tridesetero autora i devetero prevoditelja, sveukupno pedesetak ljudi, čime se malo koji časopis može pohvaliti.

 

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu