Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Tema 1-2/2010

Book 6556

Autor:

Izdavač: Centar za knjigu

Godina izdanja: 2010

Cijena: 70 kn

Broj stranica: 134

Uvez: meki

Časopisi

Prije nego nas nazovete: knjigu možete kupiti u svim bolje opremljenim knjižarama u Hrvatskoj, ali ne i u Booksi! Booksa ne prodaje knjige, izuzev vlastitih izdanja.

Ovih dana iz tiska je izašao novi broj časopisa za knjigu Tema (br. 1-2/2010) u izdanju Centra za knjigu. Vizualno obnovljen (nešto manji format, novi design, više nema dvostranog tiskanja karakterističnog za Temu), ali i ponovno orijentiran na prodaju i pretplatu  (umjesto dosadašnje strategije besplatnosti uredništvo je – kao što je glavni urednik Branko Čegec istaknuo u uvodniku – bilo prisiljeno vratiti Temu na tržište, pa pojedinačni broj stoji 50 kn, a dvobroj 70 kn), časopis i dalje nudi obilje kvalitetnog kritičkog i literarnog štiva.

Temat broja festival je književnosti Mare Mare koji se svakog proljeća održava na otoku Visu zahvaljujući inicijativi pisca Senka Karuze. Autori Miroslav Mićanović, Robert Mlinarec, Roman Simić Bodrožić, Zoran Ferić, Vanda Mikšić, Tanja Mravak, Željko Barišić, Damir Miloš i Branko Čegec donose svoja viđenja festivala kojemu su jedna od bitnih odrednica i javna čitanja diljem otoka.

Osim temata, na 134 stranice prvog ovogodišnjeg dvobroja možete pročitati i veliki intervju Lidije Lacko Vidulić s Györgyjem Dalosom, jednim od najuglednijih suvremenih mađarskih pisaca. U rubrici Skica za portret, uz razgovor Darije Žilić sa Željkom Ivankovićem nalaze se i njegove tri kratke priče. Darija Žilić razgovarala je, u sklopu rubrike Darijini dijalozi, i s domaćim autoricama Majom Hrgović i Nelom Milijić, kao i s Deom Vidović, glavnom urednicom portala Kulturpunkt i dugogodišnjom aktivisticom na nezavisnoj kulturnoj sceni. Atelier Fritz rubrika je koja iz broja u broj nudi raznovrsnu književnost – ovaj put to su ulomci najnovijeg romana Drage Jančara Drvo bez imena (u prijevodu Nede Fanuko) i romana José Eduarda Agualuse Žene mojega oca (u prijevodu Tanje Tarbuk), te poezija Milorada Stojevića, Dorte Jagić i Rolanda Orcsika (u prijevodu B. Kurioza). Ulomak iz knjige Filmozofija Olliviera Pourriola, koja na neočekivan način povezuje filozofiju i film, prevele su Marija Spajić i Mirna Šimat. Marko Pogačar razgovarao je s Miroslavom Kirinom, a Tanja Radović ispisala je nadahnutu kritiku najnovije knjige Tihomira Mraovića Uljez u kući književnosti. Podsjećamo da godišnja pretplata na časopis Tema (6 brojeva u 4 sveska) iznosi 200 kn za pojedince, odnosno 240 kn za pravne osobe, a od jeseni će časopis biti dostupan i u PDF izdanju uz godišnju pretplatu od 80 kn za pojedince, te 120 kn za pravne osobe.

Lijepi pozdrav od Centra za knjigu!

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu