Page arrow

Treća br. 1/2011

Book m 61598

Autor:

Izdavač: Centar za ženske studije

Godina izdanja: 2012

Cijena: 45,00 kn

Broj stranica: 95

Uvez: meki

Časopisi

Prije nego nas nazovete: knjigu možete kupiti u svim bolje opremljenim knjižarama u Hrvatskoj, ali ne i u Booksi! Booksa ne prodaje knjige, izuzev vlastitih izdanja.

U uvodnom tekstu urednica broja Iva Grgić Maroević obrazlaže naslov skupa i broja kao susret s onim 'poslije' što stavlja u pitanje budućnost feminističkih promišljanja, ne ugrožavajući ih, međutim, nipošto u cijelosti. Biljana Kašić bavi se prijedlozima za traženje analitičkih alata teorijske argumentacije kojima bi se jasnije razumjeli učinci invazija na feminističke obzore. Eva Bahovec kao alternativu žanrovski shvaćenoj utopiji nudi ponovnu uporabu Nietzscheovog postupka te kreiranje feminističke genealogije. Adriana Zaharijević prokazuje neke od važnih unutarnjih aporija feminizma, kao što su akademizacija ženskih studija te pojava niza pseudofeminizama. Dubravka Crnojević-Carić promatra opasnosti neoliberalne kompetitivnosti, kao i napada posve emancipirane tehnologije za feminističko osvještavanje tijela. Vjollca Krasniqi interpretira rodnu teoriju Gayle Rubin te implicira kako ona može postati presudna u delikatnoj teorijskoj polemici s prevladavajućim performativnim pristupom. Jasmina Lukić utopijski potencijal promatra kroz transnacionalna spoznajna i aktivistička savezništva žena s područja bivše Jugoslavije. Svetlana Slapšak naznačuje razornu i inspirativnu transhistorijsku kritiku žilavosti patrijarhata, zalažući se za to da se feminizam nametne kao središnja etička svijest na lokalnoj, regionalnoj i globalnoj razini.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu