Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Heroine splitskog sporta

Book heroine splitskog sporta

Autor: Herci Ganza Čaljkušić, Robert Kučić

Izdavač: Slobodna Dalmacija

Godina izdanja: 2016

Cijena: 199,00 kn

Broj stranica: 328

Uvez: tvrdi

Ostalo

Knjiga nije dostupna u Booksi! Potražite je u bolje opremljenim knjižarama i antikvarijatima u Hrvatskoj i šire! Booksa ne prodaje knjige, izuzev vlastitih izdanja.

Split se diči laskavom titulom 'najsportskijeg grada na svitu'. a da pri tom gotovo nikad nije istaknuto kako su najslavnije trenutke te prošlosti ispisale – žene. O uspjesima splitskih sportašica do danas nisu prikupljene priče koje bi bile objedinjene u istoj knjizi. Na taj su se pothvat upustili članovi Komisije za povijest sporta u Splitu –Herci Ganza Čaljkušić i Robert Kučić. No, povijest ženskog sporta u Splitu nisu ispisale samo tri medaljama ovjenčane olimpijke – Đurđica Bjedov, Blanka Vlašić i Lucija Zaninović, već stotine vrijednih i talentiranih Splićanki koje su utkale svoje životne priče u ovu jedinstvenu splitsku žensku priču koja je započela na prijelazu iz XIX. u XX. stoljeće.

Knjiga pod radnim nazivom Heroine splitskoga sporta – Ženska strana medalje oblikovana je kroz četiri poglavlja – grafički osmišljena kao četiri atraktivna ženska časopisa koje je oblikovala Antonija Erceg. U njima su predstavljene brojne žene-sportašice i sportske radnice s područja Splita, ali su njihove sportske i životne priče stavljene u kontekst pojedinih povijesnih razdoblja i promatrane kao plod civilizacijskog napretka odnosno institucionaliziranja uloge žene u društvu.

Četiri poglavlja obuhvaćaju četiri povijesna razdoblja u kojima se ta uloga, pa samim tim i položaj te sudjelovanje žena u sportu (kao i u društvu) značajno mijenja: I. razdoblje do kraja Prvoga svjetskog rata 1918. godine II. razdoblje do kraja Drugoga svjetskog rata 1945. godine III. razdoblje do početka Domovinskog rata 1991. godine IV. razdoblje od osamostaljenja Hrvatske do danas (zaključno s 2012. godinom). Svako poglavlje (časopis) ima zasebnu naslovnicu – djelo splitske umjetnice Ane Kečkemet, također izrađeno u duhu pojedinog vremenskog razdoblja..

Knjiga nastoji dočarati duh pojedinih vremena, kroz zanimljive priče i štiva dati prikaz zbivanja kako u Splitu tako i u Hrvatskoj (Jugoslaviji) i svijetu - u sportu ali i u društvu općenito, kroz priče o položaju žena i borbi za njihova prava. Tako svako pojedino poglavlje knjige sadrži pet rubrika: Žene u svijetu, Splitska žena, Žene i sport, Splitske sportašice i Ženski svijet.

Cilj knjige je otrgnuti zaboravu i prikupiti na jednom mjestu žene koje su ispisale prekrasne priče u sportu, ali i u povijesti grada Splita, koje su kroz posljednjih stotinjak godina izišle iz stoljetne anonimnosti i opće društvene ignoriranosti i potčinjenosti te upravo u sportu, ostvarivši vrhunske rezultate, dokazale rodnu ravnopravnost i jednake mogućnosti.

Knjiga je stoga neklasična sportska monografija, sadržajno intrigantna i originalna po grafičkoj koncepciji časopisa, te je izazvala veliko zanimanje ne samo sportskih djelatnika već i sociologa i povjesničara, ali i svih onih koji se zanimaju za teme vezane za ravnopravnost spolova.

Knjiga je javnosti predstavljena 20. studenoga 2014. godine u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu te 3. prosinca 2014. u Društvu Splićana u Zagrebu.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu