Booksa je zatvorena od 21. srpnja do 26. kolovoza! /  Booksa is on a summer break from July 21st until August 26th.

Mance - Tajna starog hrasta

Autor: Kornel Šeper (urednik)

Izdavač: Dan, Mrak i Udruženje za razvoj kulture „URK”/Klub Močvara

Godina izdanja: 2023

Broj stranica: 480

Uvez: tvrdi

Ostalo

Knjiga nije dostupna u Booksi! Potražite je u bolje opremljenim knjižarama i antikvarijatima u Hrvatskoj i šire! Booksa ne prodaje knjige, izuzev vlastitih izdanja.

Milan Manojlović, poznatiji kao Mance, ušao je već odavno svojim originalnim pjesmama u kolektivnu svijest više generacija, što je popriličan uspjeh uzmemo li u obzir da se radi o glazbi autsajderske estetike koja je često rezervirana za uži krug ljubitelja nekonvencionalnog zvuka. Često uspoređivan s autorima kao što su Syd BarrettDaniel Johnston ili Roky Erickson, napravio je premosnicu mitologiziranog novog vala prema novom vremenu, ostavivši prošlost daleko iza sebe. Otvorio je vrata novim scenama – kao simbol otvorenog duha kluba Močvara, ali i najava nadolazećeg kantautorskog vala (Nina RomićMiki SolusSara RenarIrena ŽilićLovely Quinces…). Knjiga Mance – Tajna starog hrasta predstavlja ga ne samo kao kultnog glazbenika, već i kompletnu umjetničku pojavu koja se slobodno kreće mimo svih tokova, a Manceova uvodna misao da je njegova muzika zapravo špaga na kojoj vise džemper, vesta i još nešto donjeg veša, dok jutarnji vjetar to sve suši savršeno opisuje životni i umjetnički put jedne od najzanimljivijih pojava hrvatske glazbene i likovne scene.

Nakon izuzetne monografije Močvara i priča o URK-u Kornel Šeper, jedan od osnivača Močvare i izdavač svih Manceovih albuma, napravio je uz pomoć Aleksandra Zografa još jedno izvanserijsko izdanje. Upustivši se u ovaj poduhvat, tijekom šest godina rada i istraživanja i druženja s Manceom sakupio je nevjerojatnu zbirku uglavnom neotkrivenih ili po raznim zaboravljenim publikacijama razbacanih materijala umjetnika koji za trajno dokumentiranje svog rada nikad nije ni mario, a često se trudio i zametnuti tragove, ili ih je pak povremeno ostavljao kao mamac za istraživanje. Ova likovno-glazbena monografija na 480 stranica, formata LP ploče, sa sjajnim dizajnom Tomislava Vranića Vrane, prva je faza projekta kojeg je inicirao Emil Tedeschi, velik Manceov fan. U drugoj fazi bit će objavljen box set s knjigomsvim albumima na vinilu i još ponekim iznenađenjima.

Tajna starog hrasta donosi brojne tekstove, stripove, intervjue, fotografije, stihove, plakate i crteže. Stranicama knjige veselo šeću Manceovi suvremenici Zlatko Burić KićoDarko RundekDavor GobacTomo in der Mühlen, ali i oni nešto mlađi poput Ivana Marušića KlifaMarka PogačaraTatjane Gromače ili Mikija Solusa. Na jedan Manceov album osvrnuo se i osebujni američki glazbenik Jonathan Richman, koji mu je blizak svojom naivnom poetikom. Uz brojne Manceove urnebesne intervjue ili zapise toka svijesti susrećemo i fotografije Gorana Pavelića PipeRatka MavaraMarka ČaklovićaNataše Družijanić, plakate Igora Hofbauera Hofa, a tu su i čak tri Zografova stripa napravljena prema Manceovim pjesmama specijalno za ovo izdanje.

Priča prati put od tipično manceovskih prisjećanja na svoje djetinjstvo, prvog benda Sumrak s početka 70-ih kada je tek krenuo u srednju školu, rada s bendovima Gospođa Nada/Piki Paus i Korowa Bar u vrijeme novog vala pa do detaljnog uvida u albume koji su ga proslavili. Pored toga, otkriva nam se svijet Mancea kao likovnog umjetnika i strip autora, performera, autora plakata, pjesnika i člana značajnog art kolektiva ZZOT, a sve to je Mario Kovač objedinio u svom iscrpnom ‘pokušaju životpisa’.

Jedno od najopsežnijih poglavlja opisuje Manceov likovni rad uz brojne uglavnom neobjavljene crteže i stripove, popraćene tekstovima Helene KlakočarAleksandra Zografa i samog Mancea. Diplomirao je Likovnu akademiju, no unatoč tome velik dio njegova opusa potpuno je nepoznat, tako da ova knjiga predstavlja i pravo otkriće umjetnika autentičnog minimalističkog stila.

I dok auta jure bespomoćno u nigdje Mance doma crta, igra šah protiv Indoša i mašta o nekim novim javorovim granama. 

Sve detalje pronađite na linku.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu