Nedjelja
21.02.2016.

Putovanje Italijom
A+ A-

U rujnu 1876. godine Goethe se otisnuo na dugo i gotovo opsesivno željeno putovanje u Italiju. O tom putovanju, koje je na neki način bila njegova potraga za duhovnom domovinom, nije nikoga obavijestio već se potajno zaputio prema Italiji, i ostao gotovo dvije godine. Za svoga boravka s druge strane Alpa Goethe je mnogo pisao - prije svega dnevnik, ali i pisma koja je, zajedno s tim dnevničkim zapisima, potom slao prijateljima u Njemačku. Većina pisama bila je upućena Charlotti von Stein, s kojom je u Weimaru Goethe bio u romantičnoj vezi.

Na osnovi sačuvanih dnevnika i pisama, Goethe je sastavio knjigu Putovanje po Italiji, koja je neka vrsta nastavka njegova autobiografskog djela Pjesništvo i zbilja, što ga je pisao cijeloga života i povremeno objavljivao dijelove.

U Europi se djelo Putovanje po Italiji smatra klasičnim i nezaobilaznim za Goethea, a i današnjem čitaocu bit će zanimljivo premda ga od njegova nastanka dijele stoljeća. 

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.