Sukladno važećim mjerama klub Booksa zatvoren je od 28.11. do 21.12. / Due to COVID-19 Booksa is closed from November 28th until December 21st.

Doba bršljana

Book knj ivankovac

Autor: Davor Ivankovac

Izdavač: Hrvatsko društvo pisaca

Godina izdanja: 2018

Cijena: 80 kn

Uvez: meki

Poezija

"Nova zbirka pjesama Doba bršljana, dobitnika Gorana i još šest drugih nagrada za poeziju, Davora Ivankovca, nastavlja se na niz započet knjigom pjesama Rezanje magle (2012.) i potom dodatno razrađen knjigom pjesama Freud na Facebooku (2013.).
Nakon propitivanja utjecaja televizije u prvoj, te Interneta i društvenih mreža u drugoj zbirci, u rukopisu Doba bršljana subjekt poeziju kao da pokušava "vratiti" u prirodno, mahom ravničarsko panonsko okružje, kako urbano tako i ruralno, zadržati interese za utjecaj virtualne "stvarnosti" i medija, njihove realne manipulacije i iskustva egzistencije, no ovaj put u širem društveno-političkom kontekstu. Sam angažman autor iznevjerava semantički inverznim naslovima u odnosu na tekstove s očuđujućim učinkom.
Poezija je prozaičnija negoli ranija, a koncept zbirke je izveden u pet labavih ciklusa + jedna u završnom šestom.
Pjesme su različite strofičke organizacije, od onih koje su pisane u jednoj strofi, do onih koje imaju različit broj nejednako dugačkih strofa. Stih je slobodan, obično se pjesma može vremenski locirati, a autor se redovito pobrine da je i ambijentalizira. Često pjesme teže ili govore o antiklimaksu, a nerijetko je prisutan i melankoličan ton ili se pjesma poentira širim pogledom na cjelinu: s povodnog motiva Ivankovac diže pogled prema globalu, svemiru, novim tehnologijama.
Ovo je zbirka koja prijeti da Davor Ivankovac opet dobije nekakvu nagradu."
(Kruno Lokotar)

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu