Page arrow
Bek 728x90px 1Bek logo boja negativ 2 300x250

GrAD

Book grad

Autor: Marijo Glavaš

Izdavač: Algoritam

Godina izdanja: 2012

Cijena: 69,00 kn

Broj stranica: 120

Uvez: meki

Poezija

Knjigu možete kupiti u svim bolje opremljenim knjižarama u Hrvatskoj, ali ne i u Booksi jer Booksa ne prodaje knjige, izuzev vlastitih izdanja.

'Najbolje ime za tvoju zbirku je Gradski duhovi, ali to je već otrcano i prečesto, a opet ne obuhvaća sve tvoje ludorije", otprilike sam rekao Mariju Glavašu, i u tom času shvatio da naslov koji je on predložio GrAD, u sebi već sadrži sve to, samo šifrirano, i još ponešto od njegovih autorskih ludorija. Naime, u naslovu GrAD čuči povezan verzalom i jedan 'gad' što bi se moglo shvatiti kao fonetizirano englesko god, Bog. Osim toga, naslov lijepo pokazuje Glavaševu strast za ludičkim i eksperimentalnim, što već dugo tako ozbiljno i zrelo konceptulizirano, da ne bude povod samo sebi, nismo sreli u domaćoj poeziji.

Od 'prevratničkih' Glavaševih poetsko-poetičkih ideja mora se istaknuti i lomljenje zadnje riječi u stihu bez crtice, tako da se recepcija trza i intenzivira, a bogami i smisao obogaćuje.

Od četiri ciklusa zbirke, zadnja tri, GrAD, Rekonstrukcija (s)ličnosti i Bonus Tracks osim naslova imaju i podnaslove, uredno upisane u zagrade, ali napisane verzalom, čime zbunjuje jer su podnaslovi istureni iz pozicije pojašnjavanja i kontekstualiziranja u onu vrištanja i pamfletiziranja. Kao da pokušavaju oteti kormilo kapetanu-naslovu, i voziti svojim kursom. No dok natezanje traje, poezija profitira, jer su u tom cik-cak plovu prouzročenom pobunom potlačenih čitatelju dani novi kompasi.

Prvi i najduži ciklus zbirke pak, tipično glavaševski (evo, prva zbirka a već se izborio za pridjev) unosi jednu drugu mudru zbrku: zove se Žene, a govori isključivo i jedino o muškarcima. Pri tom ga piše muško, na ironičan i topao i neprikriveno subjektivan – da ne kažemo ženski – način. Osim odlične poezije sa sobom (do)nosi sve te pomaknute ili izokrenute perspektive koje otvaraju i poeziju i čitatelja, a otvoreno se lako prožima i zanosi.

No, i da nema svih ovih duhovitih i strasnih igara i postavki, da je ova knjiga napisana u rtf formatu i u jednom retku, njezina bi izvrsnost bila očita svakome tko zna čitati, a ukoliko je opremljen za poetsku avanturu koja se proteže od osobne speleologije do alpinizma duha – tim bolje – GrAD Marija Glavaša je prava knjiga za njega.

Za kvalitetu ove knjige jamči nagrada Na vrh jezika, organizirana u suradnji Algoritma i Zareza, i žirija u sastavu Olja Savičević Ivančević, Marko Pogačar i Kruno Lokotar.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu