Booksa je zatvorena od 21. srpnja do 26. kolovoza! /  Booksa is on a summer break from July 21st until August 26th.

Trg, tržnica, nož

Autor: Martina Vidaić

Izdavač: Hrvatsko društvo pisaca

Godina izdanja: 2021

Cijena: 80,00 kn

Broj stranica: 65

Uvez: meki

Poezija

Knjiga nije dostupna u Booksi! Potražite je u bolje opremljenim knjižarama i antikvarijatima u Hrvatskoj i šire! Booksa ne prodaje knjige, izuzev vlastitih izdanja.

Knjigu Trg, tržnica, nož Martine Vidaić sačinjava 45 gustih poetskoproznih ulomaka koji zajedno tvore, hm, poemu, skelet romana u stihovima teških kostiju? Uglavnom nešto žanrovski hibridno i moćno fisionirano u knjigu o tržnici zadarskoj, mediteranskoj, a pomalo i svakoj.

Tržnica je kod Martine Vidaić vreva, šušur i ršum, obilje robe, predmeta, cvijeća, voća, povrća i mesa, kupci, prodavači i zaposlenici, scene i rečenice koje su se probile iz kakofonije, atak na sva čula do sinestezije, pa još sve prošarano lirskim refleksijama.

U prvom redu je ipak čine ljudi, likovi koji izranjaju iz tog gustog tkiva, trbuha i podsvijesti grada, Vuka, Gracijela, Srbin, Bere Guša i drugi, koji dobivaju svoj status i glas.

Uz to autorica je pokazala ciklus jednog običnog dana na tržnici, jedne vivaldijevske godine i još njih tridesetak i mnogih nataloženih stoljeća, tu je upisana njezina antropologija, ekologija, psihologija i ekonomija, kruženje žive tvari, iz mrtvog koje se prodaje u žive, u život.

U tu kaotičnu simfoniju pada bomba (to su dakle te devedesete, sunce tako jako a tako je hladno, toliko svjetla a tako je mračno. (…) potom, naglo, nove bombe padaju). I neki ljudi nestaju.

Tako puno napisati u tako kratkom, ali bujnom, u bujici i kovitlacu može samo Martina Vidaić. I da se ne zaboravi: žena sa slamnatim šeširom stavlja riblje ljuske na zjenice. sad će mi oči šutjeti, kaže.
Kruno Lokotar

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu