Srijeda
28.11.2012.

2666
A+ A-

Napisan posljednjih godina Bolañova života, roman 2666 nadilazi neobičnošću, ljepotom i obuhvatom čak i njegova prethodna djela. Mnoštvo nezaboravnih likova uključuje članove akademske zajednice i robijaše, tajnovitog njemačkog romanopisca, njujorškog novinara na zadatku u Meksiku, tinejdžericu i njezina mentalno labilnog oca. Njihovi se putevi presijecaju u gradu Santa Teresa, alias Ciudad Juárezu, na američko‑meksičkoj granici, gdje su u romanu i u stvarnosti nestale stotine mladih žena.

'Bolañovo remek-djelo . . . Često šokantano opscen i silovit tour de force (premda te riječi jedva mogu dočarati zamah, višeglasje, inventivnost i srčanost ove proze) o nikad riješenim ubojstvima stotina žena u gradu Santa Teresa, u pustinji Sonori blizu teksaške granice . . . '
(Francisco Goldman, The New York Review of Books)

'Ne samo vrhunac Bolañovih velikih ambicija, već i prekretnica u tome što je uopće moguće postići jednim romanom.'
(Jonathan Lethem, The New York Times Book Review)

'Ne tek najveći roman na španjolskom jeziku ovog desetljeća, nego jedan od međaša koji određuju cijelu jednu književnost. Bolaño je oživio ideju koju su postmodernisti, čini se, odbacili: totalni roman, roman koji teži stvoriti potpuni narativni univerzum. Ta ideja potječe još iz vremena prvih modernista, a u latinoameričkoj književnosti zaživljuje u boomu šezdesetih i sedamdesetih. 2666 magistralan je i nenadmašiv roman . . . roman koji se uzdiže poput delirična priviđenja u praznini.
( J.  A. Masoliver Rodenas, La Vanguardia)

Preveli: Simona Delić, Dinko Telećan, Tatjana Tarbuk i Tamara Horvat Kanjera

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.