Petak
09.10.2015.

Amerikana
A+ A-

Amerikana prati živote poslijeratne generacije u Nigeriji, zemlji pod vojnom diktaturom, shrvanu korupcijom i siromaštvom. Adichie radnju proširuje i na SAD i Veliku Britaniju i opisuje život i položaj Afrikanaca, kulturno i rasno izmještenih koji su tamo emigrirali nakon rata.

Roman je osvojio uglednu književnu nagradu National Book Critics Circle (dobile su je i nobelovke A. Munro i T. Morrison) te nagradu The Chicago Tribute Heartland, a kritičari su ga proglasili jednim od najznačajnijih djela literarne fikcije u 2013. godini.

Autorica smješta roman na tri kontinenta i ispisuje snažnu i istodobno nježnu priču o rasi i identitetu, željama, nepravdi, ljubavi. Ona je jednako vješta u iznošenju zamršene političke pozadine Nigerije, kao i u opisu svakodnevnih života brojnih iseljenih Afrikanaca i onih u domovini. Kritičari Amerikanu nazivaju novim velikim globalnim romanom. Izniman talent nigerijske spisateljice Chimamande Adichie prepoznat je u njezinoj prvoj knjizi Purpurni hibiscus, a nakon objavljivanja Polovice žutog sunca koji prikazuje građanski rat u Nigeriji, kritičari su je prozvali nasljednicom
velikog afričkog pisca Achebea.

Postoje romani koji pripovijedaju veliku priču i oni koji mogu učiniti da promijenimo pogled na svijet. Amerikana uspijeva oboje. 
Observer

S engleskoga prevela Marina Horkić.

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.