Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Djeca Patrasa

Book 5421

Autor: Zoran Ferić

Izdavač: Profil

Godina izdanja: 2008

Cijena: 80,00 kn

Broj stranica: 188

Uvez: meki

Proza

Knjiga nije dostupna u Booksi! Potražite je u bolje opremljenim knjižarama i antikvarijatima u Hrvatskoj i šire! Booksa ne prodaje knjige, izuzev vlastitih izdanja.

i kakvi smo i mi sami, različitog samo u tome što je odlučio prijeći granicu vlastitih snatrenja te oproba i ostvariti ono što kod sredovječnika ostaje u cenzuriranom posjedu najintimnije muške fantazije.

Ferićeva opsesija bolešću, vidljiva u manjoj ili većoj meri u svim njegovim pričama i romanima, a bolest je uvijek znak simboličkog prisustva smrti u svakom trenutku žive svijesti, ovdje dobiva gotovo metafizičku snagu, pritom neodoljivo, fatalno privlačnu, s neizbježnim novelističkim, melankoličnim akordom na samom kraju.
 
Djeca Patrasa jedan su od najljepših ljubavnih romana koje smo čitali u posljednje vrijeme. Iako je riječ o 'zabranjenoj ljubavi' profesora i bolesne učenice, komisije zaćudoređe mogu ostati mirne jer je sve što se među njima događa, a događa se ljubav, više nego literarno utemeljeno. - Jagna Pogačnik, Jutarnji list

Zoran Ferić rođen je 1961. godine u znaku Blizanaca, ali u horoskop vjeruje samo ako piše nešto dobro. Kad je pošao u osnovnu školu na zagrebačkoj Šalati, već prvog dana u školskom dvorištu upao je u pseće govno i smrdio do kraja dana. Posve simptomatično za kasnijeg pisca bizarnih proza u kojima se ponekad pojavljuje i pseći izmet. Gimnaziju je polazio u istoj zgradi gdje i osnovnu školu, samo u drugom turnusu. Onda je na neko vrijeme napustio spomenutu građevinu i diplomirao jugoslavistiku na Filozofskom fakultetu. Nekoliko godina nakon diplome opet se vratio u istu zgradu u Mesićevoj 35 i od tada kao profesor hrvatskog jezika u XVIII. gimnaziji muči djecu Homerom i Marulićem. Novinske tekstove i priče objavljivao je u časopisima od 1987. godine, ali prvu zbirku priča Mišolovka Walta Disneya objavio je relativno kasno, 1996. u zagrebačkoj Nakladi MD. Za drugu knjigu priča Anđeo u ofsajdu, objavljenu 2000. dobio je nagradu Ksaver Šandor Gjalski i nagradu Jutarnjeg lista, a romani Smrt Djevojčice sa žigicama i Djeca Patrasa ušli su u finale nagrade Jutarnjeg lista. Od 2000. piše kolumnu u Nacionalu pod naslovom Otpusno pismo, a njihov izbor objavljen je pod istim naslovom u Profilu 2003. 

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu