Nedjelja
21.02.2016.

Dojča : ispovijest jedne židovske majke
A+ A-

David bi volio biti Izraelac. Oca, koji je Nijemac, zadirkuje obraćajući mu se s 'Ej, Dojča', što dovodi do neviđenih obiteljskih skandala u kojima, ponekad, ureduje i policija. Doista nije lako biti Nijemac, priznaje Adriana Altaras, osobito ne u židovskoj obitelji.

Uzbudljivo, šaljivo i s mnogo ljubavi, autorica u svojoj drugoj knjizi pripovijeda o burnim događajima u drugom i trećem naraštaju Židova koji su preživjeli Holokaust. O mlađem sinu koji voli mini-golf i crkve i misli da su ga po rođenju zamijenili u bolnici. O starijem, koji traži identitet negdje između 'Obitelji Soprano' i 'Obećane zemlje'. O rođendanima pokraj Zida plača i ljetovanjima u klubovima gdje se raspravlja o obrezivanju. O tragikomičnim sukobima identiteta i vjere, o neuobičajenim komemoracijama, o preranim rastancima i o snazi sjećanja. I ne samo to: cijela obitelj dolazi do riječi. Višeglasni, očaravajući portret židovsko-njemačke sadašnjosti i sjajna knjiga o obitelji sa svim njezinim dobrim i lošim stranama.

'Zavodljivo i šaljivo.' - Njemački radio

'Na stranicama ovog zanosnog i zabavnog obiteljskog albuma krije se iskrena rasprava o tome kako se danas može ostvariti suživot kako u privatnim stanovima tako i u nacionalnim državama.' - Die Welt

S njemačkog prevela Branka Grubić.

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.