Sukladno važećim mjerama klub Booksa zatvoren je od 28.11. do 21.12. / Due to COVID-19 Booksa is closed from November 28th until December 21st.

Galveias

Book galveias naslovnica 500x761

Autor: José Luís Peixoto

Izdavač: Edicije Božičević

Godina izdanja: 2016

Cijena: 149,00 kn

Broj stranica: 272

Uvez: meki uvez

Proza

Mir i rutinu maloga portugalskog sela u pokrajini Alentejo narušava neopisiv događaj, tajna koja će mjesecima, ili cijeli jedan roman, pratiti živopisne stanovnike toga mjestašca, čije će se životne priče otvoriti pred čitateljem otkrivajući ih do srži. Galveias je veliki roman o selu, brutalno iskren prikaz života malih ljudi i svjedočanstvo vrlo specifičnoga trenutka u vremenu cijele jedne generacije.

Kratko priopćenje žirija za dodjelu nagrade Oceanos 2016. za najbolji roman objavljen na portugalskom jeziku:

Galveias, roman koji je dobio naslov prema Peixotovu rodnom mjestu, u pokrajini Alentejo, dubinsko je uranjanje u Portugal i u život na selu, njegova priča niže likove tipične za taj arhaični svemir u osvit događaja (pada meteorita u Galveias) koji, simbolički, ima kozmičko značenje za zajednicu koja nestaje uslijed seoskoga nasilja, odseljavanja, melankolije i sukoba s modernitetom."

„Jedan od najvažnijih autora svoje zemlje."
Le Monde.

Peixoto ima nevjerojatnu moć tumačenja svijeta, izraženu vrlo preciznim baratanjem jezikom i slikama."
Times Literary Supplement.

Peixoto donosi zanimljiv diskurs o identitetu i osjećaju nepripadanja, koji obrazlaže kroz fantastičan psihološki portret svijeta portugalskoga sela."
El País


Prevoditelji: Josip Ivanović i Elena Pančevski.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu