Nedjelja
08.11.2015.

Grimmove bajke za male i velike
A+ A-

Prije nešto više od dva stoljeća Jacob i Wilhelm Grimm objavili su prvo izdanje svoje zbirke bajki. Neke od njih postale su odonda dijelom zapadne
kulture kao malokoji drugi tekst: svi znaju za Pepeljugu, Snjeguljicu, Ivicu i Maricu. A sad nam Philip Pullman pruža novu priliku da uživamo u besmrtnim pričama braće Grimm.

Pullman je odabrao pedeset i tri priče koje su njemu posebno drage ili važne. Izbor obuhvaća najproslavljenije bajke, ali i manje poznate dragulje
kao što su Tri zmijska lista, Kuma Smrt i Djevojka bez šaka. Svaku je bajku popratio bilješkom, koja uz njegov osobni komentar sadrži i podatke o izvorima i drugim verzijama iste priče. Pullmanova katkada duhovita a katkada potresna, ali uvijek pitka verzija, odaje vrhunskog pripovjedača lucidnog tumača, kakvoga te priče jedino i zaslužuju.

Philip Pullman je engleski pisac najpoznatiji po trilogiji Njegove tamne tvari, koju čine romani Polarno svjetlo, Tanki bodež i Jantarni dalekozor. Trilogija je prodana u preko 15 milijuna primjeraka, a izašla je u više od 40 zemalja, među kojima i u Hrvatskoj. Primio je više nagrada za svoj rad, a ističe se godišnja nagrada Whitbread koju je 2001. osvojio za Jantarni dalekozor, koja nikad prije nije dodijeljena piscu za djecu.

Prevela s engleskoga Snježana Husić.

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.