Booksina terasa otvorena je svakim danom (osim ponedjeljka) od 10 do 18h. / Booksa's terrace is open from 10am to 6pm.
Close
Page arrow

Impresionist

Book 3837

Autor:

Izdavač: Hena com

Cijena: 95,00 kn

Broj stranica: 422

Uvez: meki

Proza

Knjigu možete kupiti u svim boljim knjižarama u Hrvatskoj, ali ne i u Booksi jer Booksa ne prodaje knjige, izuzev vlastitih izdanja.

Devet mjeseci kasnije rađa se dječak. Astrološka karta ne sluti na dobro… Pran Nathova zapanjujuće bijela put smatra se znakom plemstva, ali kad se otkrije njegovo pravo porijeklo - biva izbačen iz očeve kuće i započinje svoje besciljno putovanje kroz bizarnu, tamnu stranu Britanskog Carstva. Prodan je paru eunuha i odveden u zaostalu punjabsku državicu gdje postaje mamac u dinastičkim spletkama na raskalašenom indijskom dvoru. Bježi u Bombay gdje se preobražava u Pretty Bobbya, princa četvrti crvenih svjetiljki, dok oko njega vladavina Britanije počinje zapadati u dekadenciju a sirotinjske četvrti ključaju od političkog nezadovoljstva.

Slučajan susret s pijanim Englezom vodi ga do najsmjelije preobrazbe od svih. Pran Nath postaje Jonathan Bridgeman, savršeni engleski gospodin. Dok putuje svijetom, od Bombaya do Londona, od oronule Norfolkske državne škole do Oxforda i Pariza, svi ga promatraju drugačije. Savršeno se uklapa u okolinu sve dok ne postane sudionikom nesretne ekspedicije u Zapadnu Afriku i uistinu preuzme na sebe breme bijelog čovjeka...

Objavljivanje ovog romana popraćeno je velikom pompom i očekivanjem zahvaljujući podatku o 1,250.000 funti predujma što ih je Kunzru primio za izdavačka prava svog prvijenca. Kunzru je slavljen kao novo pomodno lice britanskog izdavaštva te uspoređivan sa Zadie Smith (Bijeli zubi), no pokazalo se da pompa nije bila neutemeljena. I kritičari i čitatelji ubrzo su se složili da je Impresionist sjajni prvijenac jednog iznimnog pisca, i da je s pokrićem bio jedan od najiščekivanijih britanskih romana prošle godine. Hari Kunzru napisao je komičnu sagu o povijesti, identitetu i domu, propitujući što to znači biti crn ili bijel, Indijac ili Englez... on u Impresionistu dublje istražuje pojmove rase i etničke pripadnosti, stoga roman odlikuju vješto opisani likovi koji nerijetko posjeduju i osobnu dubinu.

Jen Roberts iz Bookreportera zapisao je slijedeće: «Epskog scenarija i širokog horizonta, odličan prvijenac Harija Kunzrua pripovijeda o bizarnom putovanju čovjeka koji postaje Impresionist nakon što se mnogo puta zaogrnuo različitim identitetima mijenjajući obličja kako bi preživio. Protagonist je tabula rasa, uvijek nanovo izbrisana ploča ne bi li poprimio nov identitet tako potpuno da ne ostane ni trag starom koji je napustio. Impresionist potkopava stereotipe i pronicav je promatrač, nadaren za mimikriju. Dok iskorištava ljude, oni iskorištavaju njega pa na neki način osjećate kako su njegove slabosti i posrtanja zaslužena, baš kao i uspjeh rođen iz njegova lukavstva. Kunzruova raskošna proza, urbani humor i majstorsko umijeće pripovijedanja osvajaju čitatelja i otkrivaju rafiniranost kakvu se rijetko sreće u djelima prvijencima. Njegov je roman višeslojan i zamršen kao i sam glavni lik.»

Impresionist je zabavno i inteligentno štivo, čiji energični zaplet, slikovita smotra krajnje neobičnih likova i kultura te Kunzruov podrugljivi humor izdižu ovaj roman daleko iznad prosjeka.

Hari Kunzru rođen je 1969. i živi u sjeverozapadnom Londonu. Bio je urednik časopisa Wired. 1999. je proglašen Observerovim «Mladim putujućim umjetnikom godine». Radi kao urednički suradnik časopisa Mute te kao muzički urednik Wallpapera.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu