Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Kako vojnik popravlja gramofon

Book vojnik i bicikl

Autor: Saša Stanišić

Izdavač: Fraktura

Godina izdanja: 2013

Cijena: 149,00 kn

Broj stranica: 320

Uvez: tvrdi

Proza

Prije nego nas nazovete: knjigu možete kupiti u svim bolje opremljenim knjižarama u Hrvatskoj, ali ne i u Booksi! Booksa ne prodaje knjige, izuzev vlastitih izdanja.

On zna napamet prvo poglavlje Marxova Kapitala, a najviše uživa u pričanju priča. Kada njegovu djedu, najboljem pripovjedaču, srce iznenada stane dok Carl Lewis obara svjetski rekord, sve se počinje okretati naglavačke. Cijeli svijet djetinjstva naglo se srušio, a rat je nahrupio u gradić uz Drinu i bitna su postala samo imena. Aleksandar s obitelji odlazi u Njemačku, ali u Višegradu, u sjeni ćuprije koja sve samo nijemo promatra, mora ostaviti Asju, djevojčicu koju je spasio rekavši da mu je sestra kada su vojnici upali u njihovu zgradu.

Kako Aleksandar odrasta u tuđini, tako se sve više vraća svome djetinjstvu, Višegradu i razorenoj Bosni te bez sentimentalnosti, ali prepun emocija daje na uvid intimni svijet jedne obitelji, gradića, države...  Saša Stanišić svojim je prvijencem napisanim na njemačkom i prevedenim na dvadesetak jezika osvojio čitatelje diljem svijeta. Kako vojnik popravlja gramofon briljantan je roman natopljen humorom i suzama, velikim nesrećama i mnogim malim srećama koje život čine veličanstvenim.

'Možemo se samo veseliti ulasku mladog, iznimno nadarenog pripovjedača u njemačku književnost.'
(FAZ)

'Svijet se u ovome romanu okrenuo naglavačke, ali opisala ga je jedna iznimno nadarena glava.'
(Die Literarische Welt)

'Čudesno maštovit i upečatljiv roman.'
(The Guardian)

'Komičan, potresan, prekrasno napisan roman.'
(The Seattle Times)

Prevela: Anda Bukvić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu