Nedjelja
28.02.2016.

Kratki razgovori s odvratnim muškarcima
A+ A-

David Foster Wallace vodi čitatelje na mjesta na koja ih ne vodi ni jedan drugi pisac. Zbirka Kratki razgovori s odvratnim muškarcima sastoji se od dvadeset i tri priče koje funkcioniraju kao ciklus kratke proze. Četiri naslovne priče oblikovane su kao zamišljeni intervjui s nepoznatim muškarcima na temu njihova odnosa sa ženama. Ovi portreti brbljavih muškaraca u trenucima njihove iskrenosti propituju zajedljivo i na trenutke vrlo duhovito agoniju seksualnih veza. Wallaceovi odvratni muškarci ne samo da rekonstruiraju svoje odnose sa suprotnim spolom već i oslikavaju solipsističku pustoš suvremenog doba.
No, odvratni muškarci nisu jedini (anti)junaci ove knjige. Wallace pripovijeda o ženi opsjednutoj strahom da nije dovoljna svome mužu; ispisuje svojevrsno izvješće o patnjama osobe obuzete sobom i svojim osjećajima u tolikoj mjeri da ne primjećuje ništa izvan svoga emocionalnog vakuuma zatočenog u depresiju; parodira svijet suvremenog šoubiznisa kroz prizmu antičkih mitova; demistificira popularnu psihoanalizu; pokušava odgovoriti je li moguće poduzeti neki osoban, velikodušan čin bez ikakva veličanja sebe kao dobročinitelja i zašto je lakše prodati nepotrebni alat za pet dolara nego ga pokloniti.

S engleskog preveo Igor Buljan.

'Supersonično zadovoljstvo, razuzdano eksperimentiranje s formom kratke priče... David Foster Wallace vrlo je zajeban pisac.'- LA Weekly

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.