Nedjelja
16.08.2020.

Kvar na rubu galaksije
A+ A-

Minimum riječi i maksimum srca, tako stoji na putokazu za zemlju priča koju sasvim sigurno nećete zaboraviti: za jedinstveni književni svijet Etgara Kereta. Bogataš koji kupuje pravo na tuđe rođendane, ostavljeni suprug koji pristaje biti ispaljen iz topa, par koji će učiniti sve da obuzda alergiju svojega psa, dječak pripadnik specijalnih jedinica u ratu započetom u trećem mandatu Donalda Trumpa, otac, sin i samoubojica… Kvar na rubu galaksije donosi lude, maštovite, tople i urnebesno zabavne priče, koje nas plešući provode kroz minsko polje odnosa, politike i roditeljstva, obitelji i rata.

Teško je naći autora koji će, kao Keret, iz priče u priču i knjige u knjigu, ostati svjež, subverzivan i nepredvidiv. Teško je naći onoga koji će, poput Kereta, smijeh čitatelja u trenu uspjeti pretvoriti u suze, a suze iznova u smijeh. Kvar na rubu galaksije zviježđe je sačinjeno od sjajnih i vječnih priča.

"Baš kao Lydia Davis, Etgar Keret piše tako posebne i tako sićušne priče da je kulturi bilo potrebno nekoliko godina da shvati: ovo nije trik vještog performera, ovo je djelo genija. U jednu jedinu priču Keret umije ubaciti toliko humora i toliko srcobolje kao nijedan drugi živući pisac. Kvar na rubu galaksije razlog je za slavlje.”
(LitHub)

"Svaka priča u ovoj zbirci Keretov je divljenja vrijedan pokušaj da se poigra sa strukturom i radosno odbaci svaku pristojnost na temu obitelji, vjere i domovine.”
(Kirkus)

"Čitajte Kvar na rubu galaksije, ne samo zbog Keretova zadivljujućeg jezika i mašte nego i zbog dubine njegova umijeća.”
(Elif Shafak, The Guardian)

"Etgar Keret, pisac apsurdnih, tužnih, zabavnih i vrlo kratkih priča, odrastao je… Kvarom na rubu galaksije ponire u mračnije dubine.”
(The New York Times)

S engleskog prevela Laila Šprajc.

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.