Četvrtak
14.11.2019.

Muzej izgubljenih ljubavi
A+ A-

Kad na putu prema moru nakratko svrate u Zagreb, dvoje mladih Amerikanaca, psihoterapeutkinja Katia i sveučilišni predavač Goran, posjete Muzej prekinutih veza. Među eksponatima nailaze na pismo Goranove prve ljubavi iz izbjegličkog kampa u Bosni i shvaćaju kako ih sjena prošlosti – sve dok s njom ne svedu račune – neće pustiti na miru. Istodobno, na drugom kraju svijeta, Katijin klijent Tyler, bivši američki vojnik i povratnik iz Afganistana, smisao života pronalazi u neočekivanom očinstvu.

U Muzeju izgubljenih ljubavi Gary Barker na izvrstan način kombinira svoj spisateljski talent i dugogodišnji rad borca za ljudska prava. Dirljivo i realistično, Barkerovo pisanje pogađa ravno u srce, a glavni junaci, unatoč svojim lošim startnim pozicijama, svesrdno se trude da ne završe kao samo još jedan izložak u Muzeju prekinutih veza.

,,Rat i ljubav vječne su književne teme. Stoga pisanje o njima ne traži samo hrabrog, nego i vještog pisca. Koristeći Muzej prekinutih veza kao okvir te kombinirajući dokumente i priče, Gary Barker pronalazi zanimljiv način da spoji svoje ljubavnike kroz vrijeme i preko kontinenata, pripovijedajući o njihovoj dirljivoj, beznadnoj, tragičnoj, no i ispunjujućoj borbi za ljubavlju."
(Slavenka Drakulić)

,,Prošlost progoni sadašnjost u ovom fragmentiranom romanu o mladim muškarcima i ženama koji nastoje vratiti ljubav. Te međusobno isprepletene priče bolno su emocionalne i krajnje realistične. Dirljiva knjiga o preživjelima u oružanim – i posebno nenaoružanim – sukobima."
(Kirkus Reviews)

,,Emocionalna snaga Muzeja izgubljenih ljubavi očita je od prve stranice i neće vas iznevjeriti. Ovi likovi dišu, vole, žaluju. Ostaju s vama."
(Jennifer Fox)

,,Gary Barker piše lijepo i efikasno kao rijetko koji pisac – u cijeloj knjizi nema niti jedne suvišne rečenice. On je Hemingway bez lažne macho energije, a Muzej izgubljenih ljubavi iznimno je svjedočanstvo o trajnoj snazi naših prošlosti."
(Richard Reyes-Gavilan)

,,Nadahnut stvarnim muzejom u Hrvatskoj, u svojem Muzeju izgubljenih ljubavi Gary Barker oživljava niz likova koji se trude pokazati ljubav, dobrotu, hrabrost i integritet u svijetu u kojem prevladavaju rat, genocid, silovanja, mučenja i traume. Dok slijedi nekoliko muškaraca i žena do njihovih prijelomnih odluka, njihove nas tragedije obuzimaju, a ljudskost uzvisuje."
(Michael Reichert)

U prijevodu Tomislava Kuzmanovića.

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.