Petak
04.10.2019.

Noć u Caracasu
A+ A-

Noć u Caracasu dramatična je priča o očajničkoj borbi jedne žene da preživi pogibeljna previranja u suvremenoj Venezueli, obilježenoj svakodnevnim nasiljem, prosvjedima, ubojstvima, inflacijom i kroničnim manjkom osnovnih potrepština.

Protagonistica prvog romana Karine Sainz Borgo mlada je žena koja se našla usred kolapsa rodnog grada i domovine u trenutku kad proživljava i osobnu tragediju. Majka Adelaide Falcon umire od raka i ostavlja kćer samu u Caracasu zahvaćenom nasiljem i ekonomskim slomom. Adelaida oplakuje majčinu smrt dok promatra ulične borbe između prosvjednika i Sinova Revolucije. U priči se izmjenjuju prizori iz nasiljem obilježene sve očajnije sadašnjosti i sretnijih vremena, kad je Caracas privlačio ljude iz svih krajeva svijeta.

Sainz Borgo snažno i uvjerljivo prikazuje psihološke i emocionalne posljedice koje na ljudima ostavlja bezakonje i ekonomska propast suočavajući čitatelja s Adelaidinom borbom za preživljavanje i neugodnim izborima koji joj se pritom nameću. Adelaida oplakuje majku, domovinu, srednju klasu balansirajući između osobnog i kolektivnog, ne pokušavajući govoriti u ime drugih, nego iz svojeg najosobnijeg iskustva i okruženja — svojeg ranjivog kruga obitelji i prijatelja.

Noć u Caracasu nadilazi priču koja prikazuje Venezuelu ili priču o iskorijenjenosti: to je priča o ženi suočenoj s ekstremnom situacijom, koja izmiče svim stereotipima. Svojim prvim romanom novinarka Karina Sainz Borgo postala je književna vijest godine."
(La Republica)

„Veličanstvena knjiga, pisana bujnim i neobuzdanim stilom, glas koji savršeno balansira između odmaka i melankolije, kao u novinara koji traži – i nalazi – istinu u fikciji."
(Kirkus)

Karina Sainz Borgo priča priču koja više nije samo njezina, nego postaje i naša."
(Il Giornale)

Karina Sainz Borgo (Caracas, Venezuela, 1982.) studirala je na Katoličkom sveučilištu Andres Bello u Caracasu. Nakon što je 2006. emigrirala u Španjolsku, magistrirala je na madridskom Sveučilištu Complutense i studirala novinarstvo na Sveučilištu CEU San Pablo u Madridu. Godine 2007. objavila je knjigu Tráfico y Guaire, el pais y sus intelectuales, o položaju umjetnika i intelektualaca u Venezueli nakon 1982., te knjigu Caracas Hip Hop, studiju o važnom obliku umjetničkog i društvenog izražavanja mladih u Venezueli. Knjiga La hija de la española (u hrvatskom izdanju naslov je Noć u Caracasu), objavljena 2019. godine, prvi joj je beletristički naslov, koji je proglašen književnim fenomenom i prodan u trideset zemalja. Karina Sainz Borgo živi u Madridu.

Roman je prevela Nikolina Židek.

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.