Srijeda
20.02.2013.

Nuspojave
A+ A-

Renesansno svestran, Woody Allen kultna je i zasigurno jedna od najistaknutijih umjetničkih ličnosti našega doba. Osim što je režirao, pisao scenarije i glumio u velikom broju filmova, svoj je svestrani talent i genijalnost dokazao i kao vrlo uspješan pisac, koji je do sada objavio mnoštvo kratkih priča, kazališnih komada, monologa, eseja i aforizama.

Njegove kratke priče danas su neizostavan dio antologija američke proze i već se desetljećima smatraju klasikom humoristične proze, paradoksa, groteske i parodije.

Upravo u tom duhu napisane su i Nuspojave (Side Effects, 1980.), jedna od triju ranih zbirki kratkih priča Woodyja Allena, a ujedno i dio njegove trilogije sabrane proze objavljene 2007. godine (zajedno sa zbirkama Without Feathers i Getting Even).

Pričama u ovoj zbirci – U spomen Needlemanu (crnohumorni nekrolog profesoru Sandoru Needlemanu), Sudbom pobijen (fiktivne bilješke za roman od osamsto stranica, 'veliku knjigu koju svi očekuju'), Moja obrana (parodija Sokratove obrane u kojoj je Woody Allen osuđenik), Događaj s Kugelmassom (priča o sveučilišnom profesoru koji uz pomoć opskurna mađioničara počinje ljubavnu aferu s gospođom Bovary) te Ispovijesti provalnika (ulomci iz memoara Virgila Ivesa, 'čovjeka koji trenutačno odslužuje prvu od četiri uzastopne kazne na devedeset devet godina zatvora') – Allenov humor, neurotičnost i cinizam dolaze do svojeg vrhunca. Još jednom nam dokazuje svoju intelektualnu maštu i pronicavost, kao i to da ne bježi od tabu-tema te da ima hrabrosti suočiti se i sa samim sobom.

Prevela: Ivana Jurković

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.