Četvrtak
07.02.2013.

Odred za baštinu
A+ A-

'Većina nas svjesna je da je Drugi svjetski rat bio najrazorniji rat u povijesti. Znamo za goleme ljudske žrtve, vidjeli smo slike razrušenih europskih gradova. No ipak, dok šetamo veličanstvenim muzejima poput Louvrea, uživamo u samoći dostojanstvenih građevina poput katedrale u Chartresu ili se divimo uzvišenoj ljepoti slika poput Posljednje večere Leonarda da Vincija, zapitamo li se kako to da je toliko spomenika i velikih umjetničkih djela uspjelo preživjeti taj rat? Tko su bili ljudi koji su ih spasili?' Ti neopjevani junaci bili su poznati pod imenom Odred za baštinu.

Tijekom okupacije Europe Hitler i nacisti izveli su 'najveću pljačku u povijesti', pri čemu su za sebe i Treći Reich prikupili i sakrili više od pet milijuna umjetnina. Od iskrcavanja na Siciliju do pada Reicha Odred za baštinu izveo je, utrkujući se s vremenom, najveću potragu za blagom u povijesti, a umjetnine su bile smještene na najnevjerojatnijim mjestima, od bajkovitih dvoraca do dubokih rudnika. Odred za baštinu Roberta M. Edsela napeta je i uzbudljiva priča o ljudima koji su pronašli, spasili i sačuvali neprocjenjivo umjetničko blago i baštinu čovječanstva.

Genijalna priča kojom se tim muškarcima (i jednoj osobitoj ženi) odaje dužno priznanje.
(Jonathan Yardley, Washington Post)

Pothvati pripadnika Odreda fascinantno su štivo. Slikovitu pozadinu zbivanja Odreda za baštinu Edsel pomno dočarava realističnim izvještajima o tijeku rata.
(Carl Hartman, Associated Press)

Bez obzira na to jeste li ljubitelj umjetnosti ili priča sa stvarnim junacima, Odred za baštinu pravi je dragulj.
(Howard Shirley, Bookpage)

Ova iscrpna istraga dostojna je Odreda za baštinu, čiji su pripadnici razriješili bezbrojne misterije i spriječili nepopravljivu međunarodnu kulturnu katastrofu.
(Betty Gorden, Atlanta Journal-Constitution)

Edsel je posebno vješt u prikazivanju ekscentričnih osobnosti pojedinih pripadnika Odreda za baštinu.
(Jonathan Lopez, Boston Sunday Globe)

Intrigantna priča, velikim dijelom ispričana kroz pisma sudionikâ, danas pohranjena u raznim vladinim arhivima, svidjet će se mnogim čitateljima, i to ne samo ljubiteljima vojnopovijesnoga štiva.
(Library Journal)

Sve do 2007. rad Odreda za baštinu nije bio odgovarajuće prepoznat. The National Endowment for the Humanities dodijelio mu je odličje koje se daje pojedincima ili skupinama čiji je rad 'u narodu produbio razumijevanje humanističkih znanosti'. A sada je tu i knjiga, kao doista zasluženo, a i vrlo čitko priznanje.
(Thomas B. Allen, Washington Times)

Unatoč pravom obilju povijesnih detalja Edselovo je pripovijedanje ležerno i pitko.
(William Lee Adams, TIME)

Među pripadnicima Odreda za baštinu bilo je začuđujuće mnogo 'džonvejnovskoga' i lude hrabrosti, tim više što su skoro svi bili sredovječni muškarci koji su za sobom ostavili dobre poslove i obitelji kako bi lutali bombama razrovanom Europom u neizvjesnoj potrazi za slikama i kipovima.
(Jenni Frazer, The Jewish Chronicle) 

Preveli: Saša Drach i Antonija Handabaka

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.