Page arrow

Pantera u podrumu

Book 6545

Autor: Amos Oz

Izdavač: Fraktura

Godina izdanja: 2010

Cijena: 139 kn

Broj stranica: 176

Uvez: tvrdi

Proza

Knjigu možete kupiti u svim bolje opremljenim knjižarama u Hrvatskoj, ali ne i u Booksi jer Booksa ne prodaje knjige, izuzev vlastitih izdanja.

U Jeruzalemu u ljeto 1947. dvanaestogodišnji Profa potpuno je opsjednut politikom i željom da završi britanska okupacija, te povazdan smišlja planove kako da istjera mrske neprijatelje iz svoje zemlje. S prijateljima osniva ilegalnu organizaciju SIS (Sloboda ili smrt) koja ima samo tri člana i ambiciozne planove da izradi raketu kojom će bombardirati Britanski parlament. Igrom slučaja Profa se jedne večeri zatekne na ulici za vrijeme policijskog sata, a privede ga i doprati do kuće dobrohotni engleski narednik Stephen Dunlop, koji nadasve želi naučiti hebrejski. Uz učenje jezika započinje druženje dječaka i narednika, a to se prijateljstvo kosi sa svim Profinim idejama o neprijatelju, te on, na svoju žalost ili pak sreću, ne postaje pantera u podrumu poput junaka iz omiljenih mu akcijskih filmova.
Jedno od najljepših djela Amosa Oza, Pantera u podrumu veličanstvena je i herojska priča o shvaćanju drugoga, o tome kada prestajemo biti djeca i postajemo odrasli, roman koji govori o mržnji i o tome kako je prevladati.

Pantera u podrumu pronicav je, maštovit i lirski iskaz piščeva obzirna viđenja života obilježena smrtnošću. Knjiga ne djeluje kao moćni ustrajni pljusak, poput nekih drugih Ozovih romana, već kao isprekidana, fina, peckava kiša.
The New York Times Book Review

Ispričati njihovu priču možda bi značilo iznevjeriti svoje likove, razmišlja Profa, ratnik do kraja. 'Ili... bih li ih iznevjerio da je nisam ispričao?' Na sreću, Oz se ne obazire na njega i pruža nam ovaj ljupki, istančani i poticajni roman.
Times Literary Supplement

Amos Oz izvanredno je prikazao Jeruzalem u posljednjoj godini britanske vladavine. Još važnije, oživio je obitelj i susjedstvo krcato živim likovima. Konačno, na očaravajući je način obuhvatio više od četiri desetljeća. Autorovo je umijeće tako moćno i vjerno da smo poneseni pouzdanjem mladoga Profe: tko se može oduprijeti?
World Literature Today

 

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu