Nedjelja
08.11.2015.

Priča o ljubavi i tmini
A+ A-

U ovom autobiografskom romanu Amos Oz opisuje odrastanje u Jeruzalemu obilježeno zbivanjima od Drugoga svjetskoga rata preko proglašenja države Izrael do prvih ratova između Palestinaca i Židova. U središtu je tragičan događaj, majčino samoubojstvo, koje će zauvijek obilježiti dječakovu sudbinu i odrediti njegov životni put. U potrazi za korijenima tragedije vlastite obitelji, Oz iz perspektive inteligentnog i pomalo razmaženog dječaka Amosa pripovijeda osobnu, ali istodobno i svjetsku te židovsku povijest. Obitelj, odrastanje i život u vremenima velikih političkih promjena te odnosi među prijateljima, susjedima i poznanicima, među kojima je mnoštvo stvarnih likova, velikana književnosti i politike, prepleću se u Priči o ljubavi i tmini čineći jedinstvenu i složenu fresku, a Amos Oz iznova se potvrđuje kao istinski čarobnjak jezika i pripovijedanja. 

Prevela s hebrejskog Andrea Weiss Sadeh.


Ako vam je ostalo dva dana života, morate učiniti još samo jedno da umrete bez žaljenja – pročitati ovu knjigu.
La Republica 

Oz moćno oživljava zvukove i prizore četrdesetih godina bez ijednoga klišeja o mladim muškarcima i ženama, tihim, zamišljenim i discipliniranim junacima koji se bore za neovisnost i čine da pustinja procvjeta u zabačenim uporištima. 
New York Review Of Books

Ovo je moćna, vješto izgrađena saga o čovjeku, obitelji i naciji iskovana u talionici teške i bolne povijesti.
Publishers Weekly 

Iznimna, blistava, mudra i važna knjiga.
Washington Post, Alberto Manguel

Ovo je jedna od najnapetijih, najsnažnijih i najpotresnijih autobiografija koju sam pročitao.
The Independent 

Čudesno... Možda je Pričom o ljubavi i tmini Oz postao metaforični vatrogasac koji ne spašava svoje roditelje od vatre, već od tmine zaborava. Bez sumnje, Oz 'priziva mrtve i potresa žive'. Čitajte ga.
The Spectator 

Moćan prikaz odrastanja u vrtlogu sukoba, gubitka i neovisnosti.
Chicago Tribune

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.