Petak
11.11.2011.

Proljeće u Karolinentalu
A+ A-

U romanu Proljeće u Karolinentalu, 'sentimentalnoj, u dva lica ispričanoj povijesti života nevoljena kopileta, dvostrukog ubojice i lepoglavskog robijaša – posve uzorita muža, oca i građanina', pisac nas ponovo vodi u Bosnu, zapravo u svoje rodno Sarajevo, u razdoblje koje obuhvaća životni vijek glavnog junaka (1890 – 1964). Riječ je o opsežnoj prozi koja govori o zločinu i kazni, o trpljenju i iskupljenju, o ljubavima i mržnjama, o snovima i zbilji; o različitim vjerama i kulturama, o sudaru modernog i tradicionalnog, o državama i ideologijama. Ovaj pisac veliki je zagovornik priče, a njegovo pripovijedanje, koje teče lagano i jednostavno, zapravo je slojevito i duboko promišljeno, s mnoštvom dobro oblikovanih likova i njihovih odnosa.

Dragan Pavelić rođen je 1946. godine u Sarajevu. Po zanimanju je psihijatar. Bio je profesor psihologije na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Upoznao je svijet izbjeglica, prognanika i ratnih beskućnika, prihvatio službu zatvorskog liječnika. Devedesetih godina počinje objavljivati i literarna djela. Od 1993. živi i radi u Zagrebu. U tom razdoblju tiskane su mu knjige: Bosanski ljetopis 1992.-1993., Između prije i poslije, Sarajlije, Le Chapelet de Visoko i Priče iz Ilduzina jastuka. Ogled O samoći, samovanju i usamljenost nastao je na prijelomu literarne i znanstvene znatiželje.

Roman Proljeće u Karolinentalu, nastavak je njegove spisateljske odiseje. Isprepleteno i sraslo s ljudskim sudbinama iz romana Sarajlije, ne manje i s onima iz zbirke nazvane Priče iz Ilduzina jastuka – ovo je djelo dio jedne te iste književne cjeline. Ona se, u pogledu tematskom, može nazvati sarajevskom.

Cijena knjige u tvrdom uvezu je 160,00 kn.

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.