Page arrow

Reci to nekome

Book novo

Autor: Rachida Lamrabet

Izdavač: Naklada Ljevak

Godina izdanja: 2022

Prevoditelj: Romana Perečinec

Cijena: 149 kn

Broj stranica: 248

Uvez: tvrdi

Proza

Knjigu možete kupiti u svim bolje opremljenim knjižarama u Hrvatskoj, ali ne i u Booksi jer Booksa ne prodaje knjige, izuzev vlastitih izdanja.

Mladi Marokanac Amazigh u zatvoru je nakon što je napao svog oca Francuza. Jedini izlaz je odlazak u rat i on se doista upušta u ludilo Prvog svjetskog rata, zajedno s mladićima iz drugih francuskih kolonija. Nakon što korumpirani francuski časnik strada tijekom napada, Amazigh u svom dnevniku zapisuje da je taj časnik smrt itekako zaslužio. Za ovaj "čin izdaje" Amazigh biva osuđen na smrt. Nastavljajući se i na Camusovog Stranca i na roman Meursault, protuistraga Kamela Daouda, Rachida Lamrabet u romanu Reci to nekome ispisuje priču o kolonijalnim vojnicima koji su zahvaćeni tuđim ratom, o njihovim ljubavima i mržnji, sudbini, izdaji, identitetu, lažima i istini, ali i o čitanju i pisanju, i vlastitim riječima koje te mogu izdati i usmrtiti.

Flamansko-marokanska spisateljica Rachida Lamrabet (1970.) piše ponajprije o imigrantskim i identitetskim temama. Za svoj prvi roman Zemlja žena (2007.) dobila je nagradu za najbolji debitantski roman, dok je njezina zbirka priča Božje dijete osvojila BNG New Literature prize. U romanu Čovjek koji nije htio biti pokopan piše o kulturnim podjelama koje doživljavaju migranti. Reci to nekome kronika je marokanskog vojnika koji se borio se tijekom Prvog svjetskog rata na francuskoj strani. Rachida Lamrabet dobitnica je Flamanske kulturne nagrade za književnost 2019. godine

 

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu