Srijeda
03.07.2013.

Sin Gospodara siročadi
A+ A-

Prema obrazloženju žirija, posrijedi je iznimno vješto napisan roman koji vodi čitatelja u avanturističko putovanje u dubine totalitarne Sjeverne Koreje i najskrovitije predjele ljudskoga srca. Ovaj zadivljujući roman, dobitnik Pulitzerove nagrade za književnost 2013., snažan je portret nadrealističkog svijeta Sjeverne Koreje, ali i jedan od najupečatljivijih dokumenata o snazi ljudskog postojanja – njegovoj borbi, otporu, smrti i ljubavi.

Jun Do odbačeni je sin nestale majke, talentirane pjevačice koju je oteo Pyongyang. Njegov je otac utjecajni upravitelj radnog logora za siročad. Već kao dječaj otkriva opori okus moći. Obučen je da ne osjeća bol. Treniran je za borbu u mraku.  Viši državni dužnosnici ubrzo u dječaku prepoznaju odanost i izoštrene instinkte te tako počinje njegov uspon na hijerarhijskoj ljestvici.

Jun Do postaje profesionalni otmičar koji se mora boriti s promjenjivim pravilima, nasumičnim nasiljem i zapanjujućim zahtjevima korejskih vrhovnika ne bi li ostao živ. Stjeran do krajnjih granica koje ljudsko biće može podnijeti, Jun Do odvažno se upušta u izdajničku ulogu protivnika Kim Jong Ila kako bi spasio Sun Moon, ženu koju voli, legendarnu glumicu tako nevinu i čistu da i ne zna kako izgledaju oni koji gladuju. Dokle god je njezino lice tetovirano na njegovim prsima, čini se da Jun Do ima snage za borbu. No, što kada ti otrgnu ono najintimnije i najdublje. I je li uopće moguće otrgnuti misao koja te čini živim, čak i u smrti?

U ovom veličanstvenom pothvatu koji kritičari jednoglasno hvale, Adam Johnson ocrtava fascinantan portret svijeta preplavljenog gladi, korupcijom i okrutnosti, ali i prijateljstvom, humanosti i ukradenim trenutcima ljepote i ljubavi.

Adam Johnson je sedam godina proučavao povijest Sjeverne Koreje i čitao svjedočanstva korejskih izbjeglica, a uspio je dobiti i odobrenje za posjet. No nije mu bilo lako prikazati kako se uistinu osjeća običan čovjek iz Sjeverne Koreje. 'Ovdje je ljudima zabranjeno razgovarati sa strancima, pa sam sve te ljude zapravo mogao upoznati samo kroz maštu', izjavio je Johnson komentirajući nagradu. 

'Najbolje literarno djelo objavljeno 2012. godine... Domišljatost, istančanost i patos ovoga romana dokaz su nepoljuljane nenadmašnosti pisane riječi.'
(The Wall Street Journal)

'Ovo je jedna od onih knjiga kad znate da ste se našli u rukama nekoga tko stvarno zna ispričati priču, no ipak ne upada naivno u zamke umjetnog dojma. Idejna struktura je fantastična: naraciju dijelom preuzimaju zvučnici sjevernokorejskog režima.'
(Zadie Smith)

'Sin gospodara siročadi ima sve sastojke pravog, univerzalnog bestslera: likove s kojima suosjećamo, egzotično, nedokučivo mjesto radnje i priču koja će vas se više dojmiti nego ijedna priča koju plasira Demokratska Narodna Republika Koreja.'
(David Annand, Sunday Telegraph)

'Roman izazovne genijalnosti koji izaziva ovisnost; studija o žrtvi i slobodi u dinastiji koja proždire svoje građane; pravovremen podsjetnik da su anonimne žrtve diktature ljudska bića koja vole. Hrabra, zadivljujuća knjiga.'
(David Mitchell)

Prevela: Nevena Erak

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.