Page arrow
Bek 728x90px 1Bek logo boja negativ 2 300x250

Smrt Jamesa Joycea i druge priče xx. stoljeća

Book grakalic 1050x726

Autor: Marijan Grakalić

Izdavač: Shura publikacije

Godina izdanja: 2021

Cijena: 150,00 kn

Broj stranica: 160

Uvez: meki

Proza

Knjigu možete kupiti u svim bolje opremljenim knjižarama u Hrvatskoj, ali ne i u Booksi jer Booksa ne prodaje knjige, izuzev vlastitih izdanja.

Strukturalno mimetične, kratke priče Marijana Grakalića Smrt Jamesa Joycea i druge priče xx. stoljeća, lijepa su literarna novina u suvremenoj hrvatskoj književnosti. Naslonjene na knjigu poezije Pjesme izgubljenih ljeta, u kojoj se tek nazire njegovo eruditsko obrazovanje, ove su priče poput uradaka vještoga maga koji finim stilom i suptilnim kratkim dijalozima izvlači iz povijesti 20. stoljeća upečatljivije događaje i u njih ubacuje likove poput Jamesa Joycea, bana Matka Laginje, dr. Ante Cilige, Kralja Aleksandra, pukovnika Sebastiana Prasca, matadora Pedra Romera itd., te im dodaje novu povijesnu ulogu – onu u običnom životu.

''Sigurno je kako duše nisu udaljene kao što su to prigode'', reći će, primjerice, u Agramerskoj sonati. Poput Marqueza, uvjerava nas da, ma koliko bili obuzeti povijesnom zbiljom, ne bi trebali ne primijetiti kako je svaki dan različit. Kako svaki dan donosi novo čudo na koje valja obratiti pozornost i dohvatiti smisao sudbine, premda sve vrijeme radili iste stvari, jer: ''jedino što se posjeduje je vrijeme'' (Epoha Gmunda ili ratno roblje).

Zbirka kratkih priča Smrt Jamesa Joycea i druge priče xx. stoljeća duhovita je magijsko realistička proza i poticaj na razmišljanje o ''drugoj strani'' stoljeća koje smo ispratili i uvod u esenciju koja ustvari Istru čini Terra Magicom.
(Nera Karolina Barbarić)

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu