Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

U Elvisovoj sobi

Book 15083

Autor: Sebastijan Pregelj

Izdavač: Sandorf

Godina izdanja: 2023

Prevoditelj: Anita Peti-Stantić, Matea Jelić

Cijena: 19 EUR

Broj stranica: 340

Uvez: meki

Proza

Knjiga nije dostupna u Booksi! Potražite je u bolje opremljenim knjižarama i antikvarijatima u Hrvatskoj i šire! Booksa ne prodaje knjige, izuzev vlastitih izdanja.

Jan je posve obično dijete koje ide u školu osamdesetih godina dvadesetog stoljeća. Tu je prvi bicikl, onda prve ljubavi, gnjavatori ispred škole, brižni roditelji i svakakve sitnice od kojih se sastoje naši životi: od prvih epizoda Ratova zvijezda do televizora u boji. Možda se razlikuje od vršnjaka (pa i od svoga autora) po izuzetnoj mašti. U vojsku odlazi neposredno prije raspada Jugoslavije, u doba kad su nekad nevažne stvari postale važnima – na primjer, koje je vjeroispovijesti makedonska obitelj njegova razrednog kolege Elvisa, pa onda prešućene priče o događanjima u šumama nakon Drugog svjetskog rata. A kad se država raspadne, zatvore se i vrata Elvisove sobe, prostora svijetlih dječjih igara. 

U Elvisovoj sobi je izuzetno napisan roman o odrastanju, a vjerojatno i prvi slovenski roman koji kroz osobnu priču uvjerljivo prikazuje razdoblje osamostaljenja.

Sebastijan Pregelj je slovenski književnik, rođen 1970. u Ljubljani. Diplomirao je povijest na Filozofskom fakultetu u Ljubljani. Od 1991. godine objavljuje priče u književnim časopisima. Objavio je četiri zbirke kratke proze i sedam romana. S pet romana bio je finalist za nagradu Kresnik — nagradu za najbolji roman godine koju dodjeljuje list Delo. Za roman U Elvisovoj sobi dobio je Cankarovu nagradu 2020. godine. Član je Društva slovenskih pisaca i Slovenskog PEN centra. Živi i radi u Ljubljani.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu