Petak
11.11.2011.

Al-Qaidin džihad u Europi MU
A+ A-
...u novijoj povijesti, našao sam se pred džamijom u Finsbury Parku, u siromašnom dijelu sjevernog Londona. Ta je četvrt jedinstvena, iako neugledna, s nizovima sumornih stambenih zgrada, dotrajalih izloga engleskih dućana, te raznovrsnom zbirkom islamskih knjižara i centara za vjersku promidžbu. Sama džamija, izgrađena malo dalje od gužve glavnih ulica, ima dojmljiv svijetlosivi minaret koji se uzdiže iznad okolnih krovova.
Došao sam u Finsbury s dugogodišnjim kolegom kako bih postigao da sa mnom razgovara tada teško pristupačni imam (vrhovni mula) džamije, zloglasni egipatski disident i vjerni zagovaratelj Ai-Qa'ide, Abu Hamza al-Masri (poznat i kao Mustafa Kamel). Abu Hamza je strašno unakažen, agresivan i gorljiv pristaša ratobornog islama. Oni koji nisu čuli za Abua Hamzu, kojem su razni kritičari prisili prikladan nadimak "Kapetan Kuka", možda će se sjetiti da se njegovo ime spominjalo u svezi s raznim istragama međunarodnih terorista, medu koje spadaju Francuzi Zacarias Moussaoui (navodno je pokušao oteti zrakoplov 11. rujna) i Djamel Beghai (optužen da je planirao samoubilački bombaški napad na veleposlanstvo Sjedinjenih Država u Parizu), Britanac Richard Reid (koji je htio biti "bombaš s cipelom"), Amerikanac Ernest James Ujamaa (koji je htio osnovati centar za obuku Al-Qa'ide u mjestu Bly u Oregonu).
Pred ulazom u džamiju Abua Hamze šetala je skupina namrštenih mladih huligana, očito kako bi odagnali neželjene goste. U samom centru, dok sam se penjao stubištem do nakrcana ureda legendarnog Abua Hamze, mnogo sam bolje mogao procijeniti prijetnju koju čine njegovi pristaše. Ubrzo sam otkrio da imam nije lagao kad je opisivao kako se stotine sljedbenika okuplja u džamiji svakog petka kako bi čulo njegove propovijedi, često pune mržnje.
POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.