Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Borovo u štrajku: rad u tranziciji 1987. - 1991.

Book borovo

Autor: Sven Cvek, Jasna Račić i Snježana Ivčić

Izdavač: Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju

Godina izdanja: 2019

Broj stranica: 238

Uvez: meki

Publicistika

Knjigu možete preuzeti na ovom linku

Knjiga nije dostupna u Booksi! Potražite je u bolje opremljenim knjižarama i antikvarijatima u Hrvatskoj i šire! Booksa ne prodaje knjige, izuzev vlastitih izdanja.

Knjiga je plod višegodišnjeg istraživanja autorskog tima čiji su se rezultati u javnom prostoru već mogli vidjeti u različitim oblicima. Objavljivani su znanstveni i publicistički tekstovi, organizirani su paneli i predavanja, a postavljena je i izložba koja je gostovala u nekoliko hrvatskih gradova, uključujući i Vukovar. Autori su, kao što sam naslov knjige sugerira, istraživanje posvetili zbivanjima u vukovarskoj tvornici Borovo krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog stoljeća. Riječ je o gotovo sasvim zaboravljenoj povijesti, čemu je itekako pridonijela tragična sudbina Vukovara u ratu koji je uslijedio. No, nije samo zaboravljena povijest radničkih štrajkova u Borovu već i ona štrajkova u cijeloj Jugoslaviji osamdesetih godina. Kao što se navodi u knjizi, Jugoslavija je bila europski štrajkački rekorder u tom periodu.

Zdravorazumsko pitanje glasi: kako je u samo nekoliko godina od međunacionalne radničke solidarnosti došlo do krvavog međunacionalnog rata? Međutim, to pitanje sustavno promiče i (službenoj) historiografiji i politici sjećanja. Autorski tim iza knjige Borovo u štrajku je upravo pokušao ponuditi (djelomični) odgovor na to presudno pitanje što ovu studiju čini nezaobilaznim štivom. Iako je njihovo istraživanje fokusirano na Borovo, paralelno nam predočavaju širi jugoslavenski politički i ekonomski kontekst bez kojeg bi zbivanja u samom Borovu ostala nerazumljiva. Knjiga započinje poviješću Borova u prvom poglavlju, da bi u narednim poglavljima pažljivo, u maniri socijalne krimi-serije, pratila kondenziranu četverogodišnju povijest propasti Borova, a i same Jugoslavije.
(Marko Kostanić)

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu