Petak
11.11.2011.

Napad na minibar
A+ A-

Eseji uvršteni u ovu knjigu nastajali su u razdoblju od tri godine (2007-2010). Pre nego što su ukoričeni, bili su objavljeni u poljskim novinama Gazeta Wyborcza, u engleskom The Drawbridgeu, u švajcarskom NZZ-u, te u beogradskoj Reči i na sajtu Peščanika. Neki su pak napisani po narudžbini, recimo, Hexperimente iz Ciriha, Burgtheatera iz Beča, te British Comparative Literature Association iz Kenterberija. I u ovim se svojim ogledima, kao i u ranijim knjigama, Dubravka Ugrešić bavi velikim pitanjima dodira Istočne Evrope i Zapada, te sudbinom književnika i književnosti u zagrljaju svetonazora i ideologija koji iz tog dodira proističu.

No, uz sve to, u Napadu na minibar jasno se ocrtava i jedna nova autorkina pozicija, nagoveštena u prethodnoj knjizi eseja Nikog nema doma: reč je o poziciji univerzalnog nepripadanja. To je, naime, gledište koje autorki omogućava da precizno i sa mnogo nijansi razradi naizgled banalno pitanje 'kuda ide ovaj svet?', te da ponudi niz kompetentnih, u njenom velikom znanju i bogatom iskustvu utemeljenih odgovora. Znanje i iskustvo Dubravke Ugrešić razlog su što je žal za prošlim vremenima i rastočenim svetovima u ovim esejima potisnula vedra radoznalost i otvorenost prema onome što dolazi.

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.