Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Strujanja / 34 godine Galerije Miroslav Kraljević

Book img 20201021 123006 scaled

Autor: Ana Kovačić, Sanja Sekelj i Lea Vene (ur.)

Izdavač: GMK

Godina izdanja: 2021

Cijena: 40,00 kn

Broj stranica: 368

Uvez: meki

Publicistika

Knjiga nije dostupna u Booksi! Potražite je u bolje opremljenim knjižarama i antikvarijatima u Hrvatskoj i šire! Booksa ne prodaje knjige, izuzev vlastitih izdanja.

Publikacija Strujanja predstavlja sveobuhvatnu analizu i interpretaciju programa Galerije Miroslav Kraljević tijekom više od trideset godina te pristupa Galeriji kao jedinstvenom slučaju hibridnosti na lokalnoj sceni suvremene umjetnosti pozicionirajući ju između nekoliko dihotomija: javni sektor — privatni sektor, amaterizam — profesionalizam, nezavisna scena —  javni kulturni sustav. Uz otvaranje istraživačkih tema povezanih s pojedinim naznačenim dionicama, namjera je također bila afirmirati kustoske pozicije i rad prethodnih voditelja galerije te ukazati na širi krug umjetnika, kustosa, institucija i ostalih kulturnih radnika koji su participirali u programu i tako sudjelovali u izgradnji pozicije GMK-a na kulturnoj sceni.

Publikacija je usmjerena na otvaranje prostora za daljnja istraživanja suvremene umjetnosti u Hrvatskoj, strukture suvremene likovne scene (koje je GMK samo jedan dio), odnosa nezavisne scene i javnih kulturnih institucija, ali i povijesti kolekcionarstva, kulturno-umjetničkih društava ili društvene uloge kulture i umjetnosti.

Knjiga sadrži tekstove kustosa i kustosica koji su od 1987. godine do danas vodili Galeriju Miroslav Kraljević, tekstove koji se bave specifičnom genezom Galerije u okvirima KUD-a i INA-e, zatim njenim programom, a donosi i kronologiju Galerije. Rad na publikaciji i njeno izdavanje poduprli su INA – Industrija nafte d.d., Grad Zagreb, Ministarstvo kulture i medija RH, Foundation for Arts Initiatives i ERSTE Foundation.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu